Nieuws

30 december 2014

Glasvezel buitengebied Hengelo mogelijk eind 2015

HENGELO - Het college van B en W wil voor eind 2015 met de aanleg van glasvezel in het buitengebied beginnen. Dat antwoordt het college op vragen van CDA-gemeenteraadslid Johan Harink.

Lees verder

29 december 2014

Snelste internet ter wereld kost 325 euro per maand

Voor het luttele bedrag van omgerekend iets meer dan 325 euro per maand kan je een internetabonnement afsluiten met een snelheid tot 10 Gbps. Althans, als je in de buurt van Minneapolis woont.

Lees verder

29 december 2014

Film 'Breedband in Rivierenland'

Het is de ambitie van Regio Rivierenland om iedereen in Rivierenland aan te sluiten op breedbandinternet. Niet alleen de adressen in de dichtbevolkte delen, maar ook die in de buitengebieden.

Lees verder

26 december 2014

Breedband Molenwaard wil glasvezel in heel Molenwaard

WIJNGAARDEN - Breedband Molenwaard wil dat er een breedband glasvezelnetwerk komt naar alle woningen en bedrijven in de gemeente Molenwaard. Maandag 19 januari is er een informatieavond.

Lees verder

23 december 2014

VVD Zoeterwoude wil internet via glasvezel voor iedereen

ZOETERWOUDE - Tijdens de raadsvergadering van 18 december hebben de Zoeterwoudse liberalen van de VVD een motie ingediend om snel internet via glasvezel voor iedereen mogelijk te maken. In de motie wordt het college opgeroepen druk uit te oefenen op KPN en Ziggo om internet via glasvezel voor iedereen in Zoeterwoude mogelijk te maken.

Lees verder

23 december 2014

Inschrijftermijn glasvezelnetwerk buitengebied Alkmaar verlengd

Breedband Alkmaar-Buiten verlengt de inschrijftermijn voor het beoogde glasvezelnetwerk met drie maanden. Op dit moment is de drempel van 50% nog niet gehaald.

Lees verder

19 december 2014

Steun voor glasvezel-lening Eersel

EERSEL - Het proces voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Daar waren de Eerselse fracties, uitgezonderd de VVD en CDA, het donderdagavond over eens. Toch ging de raad unaniem akkoord met de gemeentelening voor glasvezel.

Lees verder

19 december 2014

Gemeente Deventer wil glasvezelnetwerk buitengebied steunen met lening

DEVENTER - De gemeente Deventer wil de aanleg van glasvezel in het buitengebied steunen met een lening aan SallandGlas. Het college van B en W zegt bereid te zijn bewonersinitiatief SallandGlas een lening van maximaal 2,3 miljoen euro te geven, als hun definitieve aanvraag voldoet aan de gemeentelijke eisen.

Lees verder

18 december 2014

Ouderen langer zelfstandig dankzij ICT-innovaties

We worden steeds ouder en hebben daarom een langere periode zorg en ondersteuning nodig. ICT-innovaties kunnen eraan bijdragen dat we zolang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam zijn. Maar er valt nog een wereld te winnen voordat ouderen daar profijt van hebben.

Lees verder

18 december 2014

BreedBand Alkmaar Buiten op zoek naar abonnees

De coöperatie BreedBand Alkmaar Buiten wil een glasvezelnetwerk aanleggen in de gehele gemeente Schermer en Graft-De Rijp.

Lees verder

18 december 2014

Giessenlanden heeft meer tijd nodig

Het is het glasvezelinitiatief Giessenlanden.net nog niet gelukt om meer dan de helft van de huishoudens over te laten stappen op glasvezel. Maar de campagne wordt voortgezet.

Lees verder

17 december 2014

Burgemeester en wethouders steunen aanleg glasvezel in buitengebied Raalte

RAALTE - Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte willen de gemeenteraad vragen ondersteuning te verlenen aan het initiatief van SallandGlas voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

Lees verder

16 december 2014

Breedbandinternet in Rivierenland

TIEL - De gemeenten die zijn vertegenwoordigd in Regio Rivierenland willen dat er in het hele gebied voor iedereen breedband-internet komt.

Lees verder

16 december 2014

Opinie - Burgerinitiatief alternatief voor glasvezel Eersel

OPINIE - Jo van de Pas is de auteur van dit artikel. Hij is projectondersteuner KempenGlas.

Lees verder

12 december 2014

Spoedig glasvezel in deel Oirschot

OIRSCHOT - Meer dan 300 huishoudens in het buitengebied tussen Oirschot en Boxtel hebben binnen 1 jaar een glasvezelaansluiting.

Lees verder

12 december 2014

1 Gbps glasvezel beter beschikbaar en betaalbaar in Nederland

Internetverbindingen worden steeds sneller en de prijs wordt steeds toegankelijker. Google Fiber blijft koploper als het gaat om het aanbieden van snel internet aan consumenten. 1 Gigabit is voor de Amerikaanse partij de norm en de plannen om 10 Gigabit aan te gaan bieden liggen al klaar. Ook in Nederland zien we de snelheid toenemen en de prijs afnemen. We kijken naar de stand van zaken en vergelijken actuele prijzen.

Lees verder

12 december 2014

Spoedig glasvezel in deel Oirschot

OIRSCHOT - Meer dan 300 huishoudens in het buitengebied tussen Oirschot en Boxtel hebben binnen 1 jaar een glasvezelaansluiting.

Lees verder

10 december 2014

PvdA-GroenLinks Eersel: 'Gemeentelening voor glasvezel groot risico'

EERSEL - PvdA-GroenLinks in Eersel heeft grote moeite met het voorstel een gemeentelening te verstrekken.

Lees verder

10 december 2014

Snel internet komt traag op gang

In de Achterhoek hebben een aantal gemeentes een soort glasvezelbedrijf opgericht: ze hebben een convenant gesloten met een bedrijf dat de kabels gaat trekken in het buitengebied. In Winterswijk lijkt er, met de nodige haken en ogen, eindelijk snel internet te worden aangelegd. In Putten en omstreken is de aanleg begonnen, in Teeffelen (Brabant) zijn de aansluitingen begin 2015 actief.

Lees verder

8 december 2014

Slow broadband in rural Britain creating an 'us and them' society

Lack of broadband coverage and speeds is putting people in rural areas at a social disadvantage and creating an 'us and them' situation, the head of the body representing local councils has said.

Lees verder

8 december 2014

KempenGlas acht glasvezelnetwerk haalbaar

Sinds 22 oktober kunnen inwoners van het buitengebied van de Brabantse Kempen zich bij KempenGlas inschrijven als zij geïnteresseerd zijn in een glasvezelverbinding. Dat hebben ze inmiddels op grote schaal gedaan waardoor het pilot project volgens KempenGlas haalbaar lijkt.

Lees verder

2 december 2014

Rioolinternet in buitengebied Putten voor 2000 euro

PUTTEN - In het buitengebied van Putten wordt een proef gedaan om te kijken of het rendabel is om glasvezel door het drukriool aan te leggen. Hierdoor moeten kosten bespaard worden.

Lees verder

2 december 2014

Ook Rijnwaarden wil snel internet in buitengebied

LOBITH - De PvdA Rijnwaarden wil meeliften met het initiatief van de provincie en 10 regiogemeenten om het buitengebied van een glasvezelnetwerk te voorzien. De PvdA wil van burgemeester en wethouders weten waarom Rijnwaarden hier niet aan deelneemt en of er contact is geweest met de provincie.

Lees verder

1 december 2014

Wijk bij Duurstede faciliteert Glasvezel Buitengebied

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft een werkgroep geformeerd om de mogelijkheden met betrekking tot glasvezel in het buitengebied te onderzoeken. De werkgroep aanleg Glasvezel Buitengebied is tot stand gekomen na een oproep van de gemeente.

Lees verder

29 november 2014

Officiële start aanleg glasvezelnetwerk buitengebied Putten West

De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Putten is op vrijdag 28 november 2014 officieel van start gegaan. Met een glasvezelkabel in het persriool wordt het buitengebied aangesloten op de digitale snelweg.

Lees verder

29 november 2014

Breedband internet in buitengebied

De provincie Gelderland en 10 Achterhoekse gemeenten starten samen een breedbandbedrijf voor de aanleg van breedband-internet in het buitengebied. Met de aanleg is een bedrag van zo'n 60 miljoen euro gemoeid.

Lees verder

28 november 2014

Kabinet wil EU-bijdrage aan breedband in buitengebied

Het kabinet ontwikkelt een investeringsfonds voor infrastructurele projecten. Minister Dijsselbloem van Financiën minister Kamp van EZ hebben een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder

28 november 2014

Zinkasvervuiling dwarsboomt twee glasvezelprojecten in Bergeijk

BERGEIJK - Op twee plaatsen in het Bergeijkse buitengebied kunnen bewoners voorlopig niet zelf aan de slag met het graven van sleuven voor de aanleg van glasvezel.

Lees verder

28 november 2014

Achterhoek start eigen bedrijf voor aanleg glasvezel

DOETINCHEM - Tien Achterhoekse gemeenten beginnen samen met de provincie Gelderland een eigen bedrijf om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Ze voelen zich daartoe gedwongen omdat het bedrijfsleven geen interesse heeft.

Lees verder

Lees verder
27 november 2014

Vechtdal Breed in actie voor glasvezel buitengebied Ommen

Inwoners van het centrum van Ommen kunnen al een tijdje gebruik maken van een internetverbinding via glasvezel. Voor de inwoners van het buitengebied van Ommen is dat nog niet weggelegd. De Stichting Vechtdal Breed wil daar verandering in brengen en heeft een vraagbundeling voor een glasvezelnetwerk in het buitengebied opgestart. Sinds 25 november jl. kunnen belangstellenden zich aanmelden voor glasvezel.

Lees verder

26 november 2014

Losser wil buitengebied op glasvezel aansluiten

LOSSER - De gemeente Losser wil het grote buitengebied warm maken voor de aanleg van glasvezel. Nu is een groot deel van de inwoners in het buitengebied aangewezen op telefoonverbindingen of COAX-kabel.

Lees verder

26 november 2014

ChristenUnie wil meer snelheid in uitrol breedband Overijssel

RAALTE/OLST-WIJHE - De ChristenUnie in Overijssel wil meer snelheid in de uitrol van breedband in het buitengebied.

Lees verder

25 november 2014

Stichting zet zich in voor glas in buitengebied Ommen

De Stichting Vechtdal Breed heeft de inschrijvingsperiode geopend met als doel zoveel mogelijk aanmeldingen te verzamelen voor glasvezelaansluitingen in het buitengebied rondom Ommen.

Lees verder

22 november 2014

Glasvezel nog niet zeker in Landerd

In de gemeente Landerd is het nog altijd niet duidelijk of er een glasvezelnetwerk gaat komen. Tot op heden is de vereiste drempel van 50% deelname nog niet gehaald. De inschrijfperiode loopt nog tot 1 december a.s.

Lees verder

21 november 2014

Oldambt verwacht steun uit Brussel voor aanleg breedband

De gemeente Oldambt krijgt mogelijk subsidie uit Brussel voor de aanleg van breedband in het buitengebied.

Lees verder

20 november 2014

Subsidie nodig voor aanleg glasvezel

Balkbrug - Ondernemend Reestdal heeft na een korte uitleg over de eigen werkzaamheden en die van de nieuwe stichting Infobrug ruim tijd genomen om de komst van glasvezel naar het buitengebied te bespreken.

Lees verder

20 november 2014

Klachten over glasvezel buitengebied Eersel

EERSEL - De gemeente Eersel heeft te weinig oog gehad voor alternatieven om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Daarnaast is er ontevredenheid over de transparantie en de terugkoppeling. Dat blijkt uit een rondvraag onder inwoners van het buitengebied.

Lees verder

19 november 2014

'Glasvezel is dringend nodig'

Balkbrug - Tijdens de laatstgehouden bestuursvergadering van Plaatselijk Belang Balkbrug zijn diverse onderwerpen aan de orde gekomen. Voorzitter Henk Hof wil er graag drie speciaal onder de aandacht brengen.

Lees verder

19 november 2014

Someren en Asten blijven strijden voor glasvezel in het buitengebied

Vanaf de eerste aanleg van glasvezel in Asten en in Someren is een initiatiefgroep bezig geweest om ook glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. Binnen de gemeenten Asten en Someren is in de kernen breedband internet mogelijk door de aanleg van glasvezel. Hierdoor kunnen de abonnees met dezelfde snelheid gegevens versturen als ontvangen. Snelheden tot 500 Mb/s zijn mogelijk.

Lees verder

18 november 2014

Glasvezel wacht op initiatieven van burgers

De vraag naar snel internet op het platteland groeit en groeit. Commerciële kabelleggers zien echter geen heil in deze onrendabele gebieden en dus komt het neer op particulier initiatief. Op het provinciehuis ligt 60 miljoen euro subsidiegeld klaar, nu de initiatieven nog.

Lees verder

17 november 2014

Oettinger: lange termijn contracten voor ruraal breedband

Guenther Oettinger, de nieuwe Eurocommissaris voor de digitale economie, schrijft in een blogpost dat bewoners van het buitengebied zich wellicht moeten schikken in contracten met langere looptijden. Oettinger benadrukt dat op dit moment één op de vijf huishoudens in het buitengebied in de EU toegang heeft tot breedband.

Lees verder

17 november 2014

Inventarisatie naar behoefte breedband van start

Met de onthulling van het logo en de lancering van de website, gaf burgemeester Marijke van Beek afgelopen vrijdag het startsein voor het project Breedband Noord-Groningen. In de eerste fase van dit project worden de wensen en behoeften van inwoners en bedrijven in deze regio geïnventariseerd.

Lees verder

14 november 2014

EZ onderzoekt mogelijkheden voor breedband in buitengebied

Het ministerie van Economische Zaken doet onderzoek naar de mogelijkheden om de resterende witte vlekken in de dekking van breedband in te vullen. Mogelijk is LTE een alternatief voor vast breedband. Het rapport is begin 2015 klaar, meldde minister Kamp aan de Tweede kamer tijdens een overleg op 12 november.

Lees verder

12 november 2014

Belangstelling glasvezel Hoornsterzwaag stijgt

Als het een beetje meezit beschikt het buitengebied van Hoornsterzwaag in de loop van 2015 over supersnel internet via de glasvezelkabel. Van de circa 500 adressen in het doelgebied hebben nu 210 adressen zich bij het particuliere initiatief aangemeld.

Lees verder

12 november 2014

Gemeente: 'Glasvezel buitengebied Eersel gaat er komen'

KNEGSEL - Het buitengebied van Eersel krijgt hoe dan ook glasvezel. Dat was de boodschap waarmee de gemeente de vertegenwoordigers van leefbaarheidsgroepen en dorpsraden woensdagavond antwoord gaf op de belangrijkste vraag.

Lees verder

12 november 2014

Project Breedband Noord-Groningen officieel van start

De roep om snel internet in Noord-Groningen is groot. Daarom hebben negen Groningse gemeenten zich verenigd in het project 'Breedband Noord-Groningen'.

Lees verder

11 november 2014

Buitengebied wil snel en betrouwbaar internet

Balkbrug - Onder de noemer 'De tijd van rooksignalen is voorbij' wil Ondernemend Reestdal aandacht besteden aan bereikbaarheid en moderne communicatie in (met name) het buitengebied.

Lees verder

10 november 2014

SallandGlas inventariseert vraag naar glas in buitengebied

De Stichting SallandGlas is een peiling onder het buitengebied in de regio Salland begonnen om te kijken of er voldoende draagvlak is om een glasvezelnetwerk uit te rollen. Als voldoende mensen in het buitengebied meedoen, gaat SallandGlas in 2015 een eigen glasvezelnetwerk aanleggen in het buitengebied van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer.

Lees verder

8 november 2014

Zonder internet zijn de lessen saaier

OMMERKANAAL - Als er in de buitengebieden geen glasvezel wordt aangelegd, dan kunnen de scholen daar binnen niet al te lange tijd wel sluiten. Want steeds meer lesmethodes draaien uitsluitend nog digitaal. Bij slecht functionerend internet betekent dit terug naar af. Geen leuke filmpjes, geen achtergrondinformatie, maar gewone saaie lessen uit een boekje.

Lees verder

7 november 2014

Veel belangstelling voor glasvezel in het buitengebied Westerveld

GEEUWENBRUG - Snel internet leeft bij veel mensen in het buitengebied. Zo'n zestig belangstellenden kwamen op 4 november naar de informatieavond over snel internet in Buurthuis de Gowe in Geeuwenbrug.

Lees verder

7 november 2014

Eersel zoekt oplossingen vanwege gebrekkige interesse voor glasvezel

EERSEL - De gemeente Eersel gaat zoeken naar alternatieven om de aanleg van glasvezel in het buitengebied alsnog door te laten gaan nu het vereiste aantal aanmeldingen niet is gehaald. Wat deze alternatieven zijn, is nog onduidelijk.

Lees verder

6 november 2014

Glasvezel buitengebied komt dichterbij

Beilen - Achter iedere voordeur in Midden-Drenthe moet snel internet komen en de kans dat dit gaat gebeuren is de laatste maanden groter geworden.

Lees verder

5 november 2014

Verkennende vraagbundeling glasvezel in Brabantse Kempen

Voor de inwoners van het buitengebied van de Brabantse Kempen die graag een betere internetverbinding willen, zijn het spannende tijden. Tot 27 november a.s. kunnen inwoners zich bij KempenGlas aanmelden als zij mee willen doen aan de coöperatieve aanleg van glasvezel.

Lees verder

3 november 2014

Glasvezel buitengebied

HOLTEN - Na de succesvolle start van de aanleg van glasvezel op de Borkeld (Rijssen) in 2013 is kort daarna gestart met het gebied de Lichtenberg. Ook deze aansluitingen zijn allemaal gerealiseerd. Daarmee is deze fase van de pilot volledig gerealiseerd en kunnen hierdoor nu al ruim 180 inwoners van het gebied de Lichtenberg en de Borkeld gebruik maken van een snelle glasvezelverbinding.

Lees verder

31 oktober 2014

Onderzoek glasvezelnet buitengebied

HEERDE - Heerde wil samen met zeven andere gemeenten op de Noord Veluwe meedoen aan onderzoeken geïnitieerd door de Stichting Breedband.Het gaat om de mogelijkheid het buitengebied in die gemeenten van breedband te voorzien.

Lees verder

31 oktober 2014

Provinciaal fonds voor aanleg eerste eigen glasvezelkabel

ASSEN - In de provincie Drenthe zijn ze het wachten op glasvezelkabels voor snel internet op het platteland beu. Daarom willen dorpen de kabels zelf aanleggen. De provincie Drenthe helpt ze daarbij.

Lees verder

31 oktober 2014

Glasvezel buitengebied Borkeld en Lichtenberg voltooid

Na de succesvolle start van de aanleg van glasvezel op de Borkeld (Rijssen) in 2013 is kort daarna gestart met het gebied de Lichtenberg. Ook deze aansluitingen zijn allemaal gerealiseerd. Daarmee is deze fase van de pilot volledig gerealiseerd en kunnen hierdoor nu al ruim 180 inwoners van het gebied de Lichtenberg en de Borkeld gebruik maken van een snelle glasvezelverbinding.

Lees verder

30 oktober 2014

Glasvezel in het buitengebied wordt concreet

Na een intensieve periode van scherp-zijn-op-kansen en voorbereidingen zal bij voldoende deelname het hele buitengebied van Salland in 2015 op glasvezel worden aangesloten.

Lees verder

24 oktober 2014

'Glasvezel in drukriolering helpt economie buitengebied'

Zwolle - Overal in Overijssel kan in de drukriolering glasvezel worden aangelegd. Royal HaskoningDHV constateert dat na een evaluatie van enkele projecten.

Lees verder

24 oktober 2014

Aanleg glasvezel lijkt rendabel in Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK - De aanleg van glasvezel voor snelle internetverbindingen (breedband) in Boxmeer en de CGM-gemeenten (Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert) lijkt rendabel te zijn.

Lees verder

24 oktober 2014

Deadline glasvezel Eersel week uitgesteld

EERSEL - De aanmeldtermijn voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Eersel is uitgesteld tot maandag 3 november.

Lees verder

23 oktober 2014

Buitengebied Hardenberg krijgt glasvezel

Hardenberg - De gemeente Hardenberg investeren in een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Dat staat in de begroting voor het jaar 2015.

Lees verder

23 oktober 2014

Het is 'nu of nooit' voor glasvezel in het buitengebied van Reusel

REUSEL - Inwoners van het Reuselse buitengebied werden woensdagavond door het burgerinitiatief KempenGlas bijgepraat over de aanleg van glasvezel.

Lees verder

22 oktober 2014

Evaluatie aanleg glasvezel via drukriolering

Uit onderzoek in opdracht van de provincie Overijssel blijkt dat de techniek waarmee glasvezel door drukriolering wordt aangelegd goed toepasbaar is.

Lees verder

21 oktober 2014

Kabelnoord legt glasvezel in Kollum

Nog deze maand start Kabelnoord met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Kollum. Het bedrijf startte eerder dit jaar al met de aanleg van glasvezel in Dokkum.

Lees verder

20 oktober 2014

'Snel glasvezel in de Kempen'

REUSEL-DE MIERDEN - Begin 2015 moet een groot deel van het Kempische buitengebied zijn voorzien van glasvezel. Dat is het doel van het burgerinitiatief KempenGlas, dat hierover woensdagavond een informatiebijeenkomst houdt in Reusel.

Lees verder

15 oktober 2014

De weg naar glasvezel: Een kijkje achter de schermen van Bergen Breedband

In Noord-Holland wordt er flink aan de glasvezelweg getimmerd. Initiatiefgroep Bergen Breedband heeft inmiddels een forse stap richting een glasvezelnetwerk in Bergen gezet. Glasvezel.nu besprak met Vincent Dekker, initiatiefnemer en medeoprichter van de coöperatie, de stand van zaken.

Lees verder

10 oktober 2014

Vertraging bij aanleg glasvezel

WINTERSWIJK - De plannen van de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) om in oktober met de aanleg van glasvezel te beginnen, lopen vertraging op door ontwikkelingen bij de provincie. De reden dat CBBW hierop wacht is dat de kans bestaat dat het provincieplan voordeliger is, dus financieel aantrekkelijker voor de achterban van de coöperatie.

Lees verder

10 oktober 2014

Aanleg glasvezel buitengebied Winterswijk uitgesteld

WINTERSWIJK - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk wordt opgeschort. De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) wilde dit najaar met de aanleg beginnen, maar wacht nu eerst af of het provinciale plan succesvol wordt.

Lees verder

8 oktober 2014

Aanleg glasvezel Sibrandahûs gaat definitief door

Sibrandahûs - In november start Kabelnoord met de aanleg van glasvezel naar Sibrandahûs en Jannum. Na een succesvolle bewonersavond afgelopen september in Rinsumageest meldden de aangeschreven bewoners zich massaal aan als nieuwe abonnee en stemden in met een glasvezelaansluiting van Kabelnoord.

Lees verder

8 oktober 2014

BT, Huawei bereiken 3 Tbps over bestaande glasvezellijn

BT en Huawei hebben een snelheid van 3 Tbps over een bestaande glasvezellijn behaald tijdens field trials. Dat maakt BT bekend. Er is gebruik gemaakt van een bestaande lijn en commercieel verkrijgbare hardware en software onder reële operationele omstandigheden. Volens BT en Huawei is dit de hoogste snelheid die ooit behaald is onder deze omstandigheden.

Lees verder

8 oktober 2014

Overheden gaan voor eigen glasvezel

ARNHEM - De provincie wil samen met de Achterhoekse gemeenten kijken of deze overheden zelf glasvezel aan kunnen leggen. Gesprekken met een commerciële partij over de aanleg van breedband in onrendabele gebieden zijn stukgelopen.

Lees verder

8 oktober 2014

Hoop voor glasvezel buitengebied Eersel

STEENSEL - Met 81 handtekeningen heeft bijna twintig procent van de benodigde inschrijvers voor glasvezel in het buitengebied in Eersel zich al definitief aangemeld.

Lees verder

7 oktober 2014

'Internet in buitengebied Texel moet beter'

TEXEL - Texel moet niet zitten wachten tot grote bedrijven een glasvezelnetwerk aanleggen op het eiland, maar zelf actie ondernemen.

Lees verder

7 oktober 2014

Glasvezelaanleg in Brabantse Teeffelen start dit najaar

Het Brabantse plattelandsdorpje Teeffelen, net boven Oss, krijgt een glasvezelnetwerk. Niet een commerciële partij, maar een stichting heeft de voorbereidingen nu afgerond. Binnenkort begint de aanleg.

Lees verder

7 oktober 2014

Onderzoek naar glasvezel in dorpen NOP

Het college van b en w van Noordoostpolder moet de mogelijkheden voor snel internet in de dorpen verkennen. De gemeenteraad heeft maandagavond een motie van het CDA aangenomen met die strekking.

Lees verder

7 oktober 2014

Ook inwoners De Wolden leggen zelf glasvezelnetwerk aan

ZUIDWOLDE- Net als in de gemeente Westerveld leggen ook inwoners van De Wolden zelf een netwerk van glasvezel aan.

Lees verder

25 september 2014

Gemeente Westerveld in de bres voor buitengebied

De vraag naar glasvezel in het buitengebied blijft groeien. Ook de Drentse gemeente Westerveld stapt in een initiatief om de afgelegen gebieden te verglazen.

Lees verder

18 september 2014

Onderzoek naar glasvezel voor buitengebied Flevoland

Er komt definitief een haalbaarheidsonderzoek naar een glasvezelnetwerk voor het buitengebied van Flevoland.

Lees verder

17 september 2014

Eisen aan snel internet in buitengebied

De provincie Flevoland gaat een programma van eisen opstellen waaraan een snelle internetverbinding in het buitengebied moet voldoen. Marktpartijen kunnen aan de hand daarvan een businesscase maken.

Lees verder

16 september 2014

Glasvezel voor drie gebieden in buitengebied Bergeijk

BERGEIJK - In drie van de zes buurten in het Bergeijkse buitengebied die nog verstoken zijn van de mogelijkheid van een glasvezelaansluiting legt Reggefiber vanaf oktober glasvezel aan. Het gaat om de Burgemeester Aartslaan en Bredasedijk in Bergeijk en Boshoven en Heiereind in Riethoven.

Lees verder

12 september 2014

Fries buitengebied wil glasvezel

Bijna 5.000 Friese huishoudens in buitengebieden hebben zich via de website friesland.opglas.nl aangemeld voor een glasvezelverbinding. Dat schrijft het riesch Dagblad. Volgens Gedeputeerde Staten van Friesland vormen de aanmeldingen slechts het topje van de ijsberg.

Lees verder

10 september 2014

Initiatiefvoorstel glasvezel buitengebied naar Provinciale Staten Flevoland

Op woensdag 17 september 2014 zal Provinciale Staten Flevoland een initiatiefvoorstel van Statenlid Irene van Hooff behandelen, waarin zij de provincie vraagt om een regierol te nemen op een domein waar de marktpartijen het laten liggen: een goede glasvezelinfrastructuur voor bewoners en bedrijven in het buitengebied van de provincie Flevoland.

Lees verder

10 september 2014

Overeenkomst getekend voor snelle aanleg glasvezel in buitengebied Nieuwleusen

Twee partijen die zich in de gemeente Dalfsen bezighouden met de aanleg van glasvezel gaan samenwerken om de realisatie van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Dalfsen en Nieuwleusen en in de kern van Nieuwleusen mogelijk te maken.

Lees verder

9 september 2014

Breedbandinternet buitengebied Uden wordt moeilijk verhaal

UDEN - Het wordt een 'heel lastig verhaal' om de moeilijk bereikbare plekken in het buitengebied van Uden van breedbandinternet te voorzien. Het is simpelweg te duur.

Lees verder

8 september 2014

'Glasvezel in Schagen gaat 15 miljoen kosten'

Het aansluiten van huishoudens in Schagen is alleen mogelijk als er een coöperatie- of stichting en burgerinitiatief komt. Voor de aanleg zal circa 15 miljoen euro van de gemeente moeten worden geleend.

Lees verder

8 september 2014

Gemeente steunt GlaswebVenray opnieuw met subsidie

GlaswebVenray heeft weer een subsidie gekregen van de gemeente Venray. De gemeente verstrekt de stichting een bedrag van 30.000 euro. Dit bedrag is bestemd om de aanloopkosten van dit jaar te betalen.

Lees verder

8 september 2014

Heeft Optimaas de verkeerde afslag genomen?

Wijk en Aalburg - "Glasvezel in Aalburg gaat door, linksom of rechtsom" met die ferme uitstraak stelde een 20-tallige groep van zogenaamde ambassadeurs dat ze alles in het werk zouden zetten om Aalburg te voorzien van glasvezel.

Lees verder

6 september 2014

Glasvezel houdt gemeente Bernheze bezig

Glasvezel houdt de gemeente Bernheze al geruime tijd bezig. De vraag of er wel of geen glasvezelnetwerk gaat komen is nog altijd niet beantwoord. Maandag 8 september 2014 wordt het vraagstuk voorgelegd aan de raadscommissie van de gemeente.

Lees verder

4 september 2014

Ondertekening financieringsovereenkomsten glasvezel in het buitengebied

Maandag 8 september 2014, om 14.00 uur, zullen de gemeente Putten en de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten de financieringsovereenkomsten 'Glasvezel in het buitengebied' ondertekenen. De ondertekening vindt plaats in vergaderzaal De Keut van het gemeentehuis.

Lees verder

4 september 2014

Platteland Putten op de digitale snelweg

PUTTEN - Huishoudens in het buitengebied van Putten ten westen an de spoorlijn worden aangesloten op de digitale snelweg. De gemeente Putten en de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten sluiten een financieringsovereenkomsten om de aanleg mogelijk te maken.

Lees verder

29 augustus 2014

Lening vergroot kans op glasvezel buitengebied Wijchen

WIJCHEN - Een overheidslening met een garantstelling van de gemeente kan de sleutel zijn tot de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Wijchen.

Lees verder

28 augustus 2014

Samenwerking voor glasvezel in buitengebied Nieuwleusen en Dalfsen

NIEUWLEUSEN/DALFSEN - De coöperatie Nieuwleusen Synergie en de Stichting Breedband Buitengebied Dalfsen gaan samen optrekken om de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de beide kernen mogelijk te maken. De samenwerking is noodzakelijk om aan tweeduizend deelnemers te komen.

Lees verder

26 augustus 2014

IBFN introduceert hulpmiddel bij vraagbundeling glasvezel

Ingenieursbureau Fiber Networks (IBFN) introduceert deze maand een nieuw hulpmiddel bij vraagbundeling voor glasvezel: VB-FN - Vraag Bundeling voor Fiber Netwerken. Met deze webapplicatie krijgen initiatiefnemers en coöperaties snel inzicht in de status en voortgang van hun vraagbundelingproject.

Lees verder

25 augustus 2014

'Glasvezel goed voor 10 procent van breedbandverbindingen'

Het aantal internetaansluitingen via glasvezel in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,4 procent gegroeid. Glasvezel maakt nu voor 10 procent deel uit van het totaal aantal verbindingen van breedbandinternet.

Lees verder

16 augustus 2014

Glasvezel heeft de toekomst

KPN kwam vorige week in het nieuws met het besluit om de investeringen in glasvezel terug te gaan schroeven. Dit als gevolg van een gewijzigde korte termijn strategie.

Lees verder

14 augustus 2014

Plan voor snel internet in buitengebied Doornenburg

DOORNENBURG - Doornenburger Maarten Kramer wil in samenwerking met Platform Doornenburg de bijna 300 woningen in het buitengebied van het dorp aangesloten krijgen op het glasvezelnet van Reggefiber.

Lees verder

8 augustus 2014

Glasvezel stap dichterbij voor gemeente Hollands Kroon

Vorige maand is de Coöperatie Breedband Hollands Kroon U.A. opgericht. De coöperatie heeft zich tot doel gesteld de volledige gemeente in de kop van Noord-Holland te voorzien van een glasvezelnetwerk.

Lees verder

7 augustus 2014

Voorlopig nog geen glasvezel in buitengebied Wierden

WIERDEN - Het kan nog wel even duren voordat de bewoners van het Wierdense buitengebied over supersnel glasvezelinternet kunnen beschikken.

Lees verder

5 augustus 2014

Cogas wil buitengebied Twente voorzien van glasvezel

Cogas heeft aangekondigd het buitengebied in Twente aan te willen sluiten op het glasvezelnetwerk, zo melden RTV Borne en nieuwsblad Tubantia. Er is een concreet plan ontwikkeld voor de aansluiting van 20.000 adressen.

Lees verder

15 juli 2014

Gedeputeerde Van Dijk boos op providers

ARNHEM - Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk haalt in een blog op de website van de provincie Gelderland fel uit naar de providers, zoals UPC en KPN. Deze partijen blokkeren volgens de gedeputeerde de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

Geplaatst 12 juli 2014

Aanleg glasvezel buitengebied Bergeijk

Na de geslaagde pilot met de aanleg van een glasvezelnetwerk op de Witrijt is gestart met de voorbereidingen van de aanleg van de volgende fase in buitengebieden van Bergeijk. Het betreft hier 460 woningen, die op vergelijkbare wijze als op de Witrijt voorzien kunnen worden van een glasvezelaansluiting. Daarbij zorgen de bewoners zelf voor het graafwerk, waarna Reggefiber bereid is om deze woningen kosteloos aan te sluiten.

Lees verder

10 juli 2014

Glasvezel in zicht voor buitengebied Westerveld

DIEVER - Mogelijk kan nog dit jaar de eerste schop in de grond om het buitengebied van Westerveld van snel internet te voorzien. Particulieren en bedrijven tonen er massaal belangstelling voor.

Lees verder

10 juli 2014

Twintig miljoen voor uitrol breedband in buitengebied Overijssel

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een nieuwe subsidieregeling opgesteld met betrekking tot de realisatie van snelle breedbandnetwerken in het buitengebied en op bedrijventerreinen.

Lees verder

9 juli 2014

Motie breedband internet Gelderland aangenomen

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Gelderland is motie 14M25 met algemene stemmen aangenomen.

Lees de motie

8 juli 2014

Overijssel ondersteunt breedbandinitiatieven

De provincie Overijssel onderkent dat digitale bereikbaarheid één van de belangrijkste ontwikkelingen in de nabije toekomst is. Hiertoe gaat de provincie initiatieven ondersteunen die de realisatie van Next Generation Access projecten in dunbevolkte gebieden en op bedrijventerreinen, mogelijk maken.

Lees verder

8 juli 2014

Geen Europese of rijkssteun voor breedband in buitengebied

De rijksoverheid heeft geen financiële middelen beschikbaar voor de aanleg van breedband in de krimp- en plattelandsgebieden, ofwel de buitengebieden. Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer via een brief laten weten dat de rijksoverheid andere vormen dan financiële initieert.

Lees verder

8 juli 2014

Subsidieregeling breedband geopend

LOSSER - De nieuwe Overijsselse subsidieregeling voor breedband is nu officieel van start gegaan.

Lees verder

7 juli 2014

Begin 2015 duidelijkheid over toekomst Digitenne

Het ministerie van Economische Zaken doet op dit moment een peiling naar de marktbehoefte aan diensten te leveren via digitale ethertelevisie, ook wel DVB-T genoemd. Dat meldt Telecompaper.

Lees verder

3 juli 2014

XS4ALL maakt glasvezel goedkoper dan DSL

Klazienaveen - KPN en XS4ALL trekken hun dsl- en glasabonnementen gelijk, maar bij XS4ALL kunnen glasklanten even snel down- als uploaden. Glasabonnees van KPN moeten daarvoor juist bijbetalen.

Lees verder

3 juli 2014

Landerd loopt nog niet warm voor glasvezel

SCHAIJK - Niet meer dan dertig procent van de inwoners van de gemeente Landerd heeft interesse in glasvezel.

Lees verder

2 juli 2014

Delta start proef met Internet in buitengebied

Kabelaar DELTA is vandaag in de regio Terneuzen/Hoek als eerste in Nederland met een proef 'draadloos Docsis'. Deze techniek kan een oplossing zijn om de buitengebieden te ontsluiten.

Lees verder

2 juli 2014

Delta begint bij Terneuzen proef met 'draadloos Docsis'

TERNEUZEN - Delta is in Terneuzen begonnen met een proef met 'draadloos Docsis'. Dat is een draadloze internetverbinding die dezelfde mogelijkheden biedt als internet via breedband.

Lees verder

2 juli 2014

Dorpsraden Losser willen glasvezel

LOSSER - De Losserse dorpsraden in het buitengebied gaan samen de strijd aan om glasvezel in het buitengebied te realiseren.

Lees verder

1 juli 2014

Breedband van belang voor leefbaarheid dorpen

De gezamenlijke Noord-Groninger gemeenten starten het project Breedband Hoogeland. De beschikbaarheid van breedband-internet kan een belangrijke impuls geven aan de leefbaarheid en de economische ontwikkeling in de regio.

Lees verder

30 juni 2014

Verdienmodel van de toekomst: Internet of Things

De Kamer van Koophandel noemt het een van de belangrijkste economische ontwikkelingen van dit moment: Internet of Things (IoT). Het staat voor een visie waarin steeds meer 'Dingen' (producten, apparaten, systemen) digitaal met elkaar en met de mens communiceren.

Lees verder

30 juni 2014

Helft raakt geïrriteerd als internet trager is dan verwacht

De helft van de Nederlanders raakt geïrriteerd als het internet trager is dan verwacht. Mannen ergeren zich dubbel zo vaak als vrouwen aan het niet behalen van de beloofde up- en downloadsnelheden.

Lees verder

30 juni 2014

Raad buigt zich over lening glasvezel

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk neemt op 3 juli een besluit over een voorstel om de garantstelling voor de lening aan de Stichting Breedband Buitengebied Winterswijk (SBBW) aan te passen.

Lees verder

27 juni 2014

Nieuwe KPN-klanten krijgen standaard glasvezel

Als iemand zich aanmeldt als nieuwe KPN-klant, krijgt hij als dat mogelijk is standaard glasvezel geleverd in plaats van dsl. Daardoor halen ze vaker dan bij dsl de beloofde internetsnelheid. Dat blijkt uit een interne presentatie van KPN die in handen is van Tweakers.

Lees verder

27 juni 2014

XS4ALL trekt prijzen tussen glasvezel en DSL gelijk

XS4ALL gaat vanaf 3 juli enkele wijzigingen doorvoeren in zijn portfolio. Zo worden de tarieven voor een abonnement op glasvezel gelijkgetrokken met de tarieven voor DSL. Het prijsverschil ligt momenteel nog op 10 euro. Daarnaast gaat XS4ALL gebruikers standaard aansluiten op glasvezel als dit beschikbaar is. Zo niet, dan wordt een ADSL- of VDSL-pakket geleverd.

Lees verder

27 juni 2014

Onderzoek naar glasvezelnet in buitengebied

TIEL - De 10 gemeenten van Regio Rivierenland trekken 165.000 euro uit voor een onderzoek naar draagvlak en kosten van het aanleggen van breedband glasvezelverbindingen in de hele streek.

Lees verder

27 juni 2014

Het buitengebied wordt aangesloten op glasvezelnetwerk

PUTTEN - Het was even spannend maar de uitslag is duidelijk: het buitengebied van Putten heeft gekozen voor glasvezel. Voldoende huishoudens hebben 'ja' gezegd tegen glasvezel waardoor dit 'next generation' netwerk aangelegd wordt in een deel van het buitengebied van Putten. Dankzij voldoende inschrijvingen zal Reggefiber de woningen binnen het aansluitgebied voorzien van een glasvezelaansluiting.

Lees verder

26 juni 2014

'Vrijwilligers CBBW hebben veel bereikt'

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) begint volgens planning in oktober met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Winterswijk. Het gaat vooralsnog om 2.400 aansluitingen. Ambassadeurs van het eerste uur Jan Leemkuil en Willem te Voortwis zijn vol lof over het vele werk dat is verzet. "De initiatiefnemers zijn enorm serieus, voortvarend en professioneel te werk gegaan. Dat mag best een keer gezegd worden."

Lees verder

24 juni 2014

Interesse van 3 partijen in aanleg glasvezel Achterhoek

DOETINCHEM - 3 partijen hebben interesse in de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de 8 Achterhoekse gemeenten.

Lees verder

24 juni 2014

Glasvezel belangrijk voor buitengebied

ZWOLLE - Maandag was er in Zwolle weer een bestuurlijk overleg over de realisatie van breedband in de buitengebieden en industrieterreinen.

Lees verder

20 juni 2014

Nog 50 aanmeldingen nodig voor glasvezel buitengebied Winterswijk

WINTERSWIJK - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk gaat door als er de komende dagen nog 50 aanmeldingen binnenkomen. Dat is voldoende voor de aanleg, die 2.400 adressen in alle buurtschappen omvat.

Lees verder

13 juni 2014

Buitengebied Winterswijk vanaf oktober 'op glas'

WINTERSWIJK - De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Winterswijk begint in oktober. De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) heeft nog niet de vereiste 66 procent aanmeldingen binnen.

Lees verder

11 juni 2014

De Kruif weinig optimistisch over glasvezel buitengebied

WOUDENBERG - In het dorp zelf en op het bedrijventerrein ligt in Woudenberg een glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van een vraag van CU en CDA heeft wethouder Gijs de Kruif de mogelijkheden onderzocht om ook een glasvezelnetwerk aan te leggen voor het buitengebied. Tijdens de commissievergadering van dinsdag deed de wethouder verslag. Heel optimistisch voor de mogelijkheden op korte termijn is hij niet.

Lees verder

4 juni 2014

Glasvezel in wijken Hengelo noordelijk van de A1

HENGELO - Reggefiber gaat een glasvezelnetwerk aanleggen in de wijken Slangenbeek en Hasseler Es in Hengelo. In het gebied staan circa 9.000 woningen. Naar verwachting neemt het graafwerk maximaal een half jaar in beslag. Na de zomer wordt begonnen.

Lees verder

4 juni 2014

'Provincie Gelderland zet zich in voor breedband'

Niet alle bewoners en bedrijven in het buitengebied van Gelderland beschikken over een toekomstbestendige digitale verbinding. Het gaat hierbij om een toegangsnetwerk met een hoge doorvoercapaciteit van gegevens en niet een kopernetwerk, zoals een ADSL-verbinding.

Lees verder

3 juni 2014

Meer huizen hebben glasvezelverbinding

Het aantal huizen met een glasvezelverbinding is vorig jaar met 34 procent toegenomen tot bijna 2 miljoen. Daarvan maken 656.000 huishoudens ook daadwerkelijk gebruik van de glasvezelverbinding om bijvoorbeeld te internetten.

Lees verder

30 mei 2014

Glasvezel in Eersel een stapje dichterbij

EERSEL - In het buitengebied van de gemeente Eersel is de belangstelling voor glasvezel groot. Dat meldt Eersel Verbonden, de organisatie achter het glasvezelproject in de gemeente Eersel, na de sluitingsdatum voor inschrijving door huishoudens die niet tot de dorpskernen horen.

Lees verder

27 mei 2014

Langer inschrijven voor glasvezel

LUNTEREN - Mensen in het Lunterse buitengebied kunnen zich nog tot de zomer aanmelden voor glasvezel. Oorspronkelijk zou de inschrijftermijn medio mei sluiten.

Lees verder

26 mei 2014

Vraagbundeling glasvezel buitengebied Putten West nadert ontknoping

PUTTEN - Op 31 mei eindigt de vraagbundeling voor de aanleg van glasvezel in Putten West. Vanaf eind maart hebben de bewoners van dit deel van het buitengebied van Putten de mogelijkheid om, net als de bewoners van het bebouwde kom van Putten, een aansluiting op glasvezel af te nemen.

Lees verder

15 mei 2014

CIF begint met aanleg glasvezel in Hilvarenbeek

Op 12 mei is CIF begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Hilvarenbeek. In Esbeek en Baarschot zijn de bouwwerkzaamheden na de zomer gepland.

Lees verder

12 mei 2014

Provincie zoekt partners voor aanleg breedband

REGIO - Het Gelderse platteland dreigt op achterstand te raken door gebrek aan digitale verbindingen in het buitengebied. De provincie Gelderland gaat daarom op zoek naar zakenpartners om te investeren in breedbandverbindingen. Via een Publiek Private Samenwerking (PPS) verwacht de provincie een breedbandnetwerk in het buitengebied aan te leggen tegen zo laag mogelijke kosten. De provincie investeert zelf 30 mln. euro in deze PPS.

Lees verder

9 mei 2014

Glasvezel in buitengebied Wijchen dure grap

WIJCHEN - De aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Wijchen is een dure aangelegenheid. Volgens wethouder Paul Loermans (Leefbaarheid, Openbare Werken) zou het uitrollen van het netwerk voor snel internet per adres vermoedelijk tussen de 2.500 en 3.000 euro kosten.

Lees verder

9 mei 2014

Gelderland wil breedband in Achterhoek via pps

Provincie Gelderland gaat op zoek naar een marktpartij die in een publiek-private samenwerking (pps) wil zorgen voor snel internet in de Achterhoek. Gelderland investeert zelf 30 miljoen euro in de pps en hoopt op die manier een breedbandnetwerk in het buitengebied aan te leggen tegen zo laag mogelijke kosten.

Lees verder

8 mei 2014

'Investeren in glasvezel mag niet'

EDE - Wie ver van de wijkcentrale van KPN woont heeft pech: het is met de huidige technieken niet mogelijk om snel internet te krijgen op een afgelegen woning. In het uitgestrekte Edese buitengebied is er voorlopig geen verbetering.

Lees verder

Geplaatst 7 mei 2014

Aanmeldingen glasvezel naar 50 procent

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) is er blij mee. Steeds meer mensen binnen 'hun' buitengebied onderkennen het belang van digitaal bereikbaar zijn. Daarom hebben deze mensen zich aangemeld voor glasvezelaansluiting. Het aanmeldingspercentage nadert de 50 procent. De kans op aanleg is weer groter geworden.

Lees verder

Geplaatst 6 mei 2014

Hoe een rit door Ontario in Canada tot snel internet op het platteland kan leiden.

Ik zit een paar weken aan de verkeerde kant van de oceaan. Gisteren ben ik van Toronto in Canada naar Niagara Falls gereden (Najekkera Fols op zijn Engels), en toen langs de Canadese kant naar Detroit, net in de Verenigde Staten.

Lees verder

5 mei 2014

Informatieavond over glasvezel Putten

PUTTEN - De initiatiefgroep Glasvezel buitengebied Putten houdt op donderdag 8 mei een inloopavond in het verenigingsgebouw in Steenenkamer, met informatie over de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

Lees verder

2 mei 2014

Binnenkort start enquête naar glasvezel in Oisterwijk

OISTERWIJK - Oisterwijkers die in het buitengebied wonen of werken krijgen binnenkort waarschijnlijk een enquête voorgeschoteld over de mogelijke aanleg van glasvezel.

Lees verder

Geplaatst 24 april 2014

Physitrack lanceert online revalidatieplatform

Physitrack lanceert vandaag haar online revalidatieplatform op de Nederlandse markt. Physitrack biedt hiermee Nederlandse fysiotherapeuten, chiropractors, oefentherapeuten en andere zorgverleners een nieuwe standaard voor thuisoefenprogramma's als onderdeel van het totale revalidatieproces. Met het online revalidatieplatform kunnen patiënten op afstand worden gemonitord, waardoor de therapietrouw toeneemt en het revalidatieproces aanzienlijk wordt bevorderd.

Lees verder

Geplaatst 17 april 2014

Met ZorgCloud wordt zorg efficiënt en betaalbaar

De snelst groeiende post op de overheidsbegroting in Nederland zijn de zorgkosten. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden zijn slimme ideeën welkom. KPN wil met de ZorgCloud toepassingen ondersteunen die hiervoor een oplossing bieden.

Lees verder

Geplaatst 17 april 2014

Einde ISDN tijdperk kondigt zich aan

Het is dat KPN het nog niet daadwerkelijk zwart-op-wit heeft bevestigd, maar het ziet er naar uit dat ISDN aan het eind van 2014 toch daadwerkelijk tot de geschiedenis behoort. Tenminste, dat is de veronderstelling van een aantal telecom professionals.

Lees verder

Geplaatst 17 april 2014

Makelaar Van Vliet: 'Glasvezel biedt meerwaarde'

VEEN - Makelaar Nico van Vliet, Van Hofstede Makelaardij uit Veen, is stellig in zijn uitspraak: Glasvezel biedt woningen, maar ook bedrijfspanden een meerwaarde. Kennelijk is breedband in zijn ogen een zodanige noodzakelijke kwaliteitsvoorziening die de waarde van onroerend goed doet stijgen op het moment dat deze in een pand aanwezig is. 'Glasvezel zal op termijn een postief effect hebben op de prijzen van huizen en bedrijfspanden.Panden met een aansluiting hebben een streepje voor.'

Lees verder

Geplaatst 16 april 2014

Bevolking Westerveld moet zelf glasvezel aanleggen

DIEVER - De inwoners van de gemeente Westerveld moeten niet langer wachten op providers die glasvezel aan willen leggen, maar zelf de schop ter hand nemen en beginnen. Die oproep deed burgemeester Rikus Jager van Westerveld tijdens een informatiebijeenkomst over glasvezel.

Lees verder

Geplaatst 12 april 2014

'Ferrari-glasvezel' keuze voor toekomst

OPINIE - De auteur Bert Sadowski is hoofddocent Economie aan de TU/e.
In Nederland hebben wij op breedbandgebied meer keuzevrijheid dan consumenten in omliggende landen zoals Duitsland of België. Dat is het resultaat van een stevige netwerkconcurrentie in de afgelopen vijftien jaar. Met als gevolg de hoogste breedbandsnelheid in Europa.

Lees verder

Geplaatst 12 april 2014

Publieke omroep in 2014 niet meer gratis via satelliet

Op dit moment zijn de zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO) in combinatie met een geregistreerde CanalDigitaal smartcard gratis via de satelliet te bekijken. Als gevolg van bezuinigingen bij de publieke omroep en een veranderend medialandschap komt hier verandering in. En zullen de Nederlandse publieke omroepen met ingang van 1 augustus 2014 niet meer gratis via de satelliet te bekijken zijn. De NPO zenders blijven te ontvangen met een betaald zenderpakket (abonnement).

Lees verder

11 april 2014

Glasvezel in Eersel vooral centenkwestie

Vessem - "Wat krijg ik en wat kost het? Dat is toch de belangrijkste vraag." Zo vat campagneleider Bas van der Kolk van Eersel Verbonden de behoefte samen na weer een informatieavond over glasvezel in de gemeente Eersel.

Lees verder

8 april 2014

Glas is het nieuwe gas

Kleine scholen en lokale zorg worden wegbezuinigd. Buurtwinkels en bankfilialen verdwijnen. Dit kan allemaal worden opgevangen via breedband. Precisielandbouw, melkrobots, allemaal mooi en prachtig. Maar het gaat niet werken met boerenbandbreedte.

Lees verder

7 april 2014

Provincie zoekt partners glasvezel buitengebieden

ARNHEM/HENGELO - De provincie Gelderland is op zoek naar partners die willen investeren in glasvezelnetwerken in de buitengebieden.

Lees verder

6 april 2014

Vraagbundeling voor aanleg glasvezel buitengebied

PUTTEN - Een deel van het buitengebied van de gemeente Putten krijgt een kans om aangesloten te worden op glasvezel. Eind maart is de aftrap voor de vraagbundeling gegeven in de Aker in Putten. Wethouder Gerritsen van de gemeente Putten en gedeputeerde Van Dijk van de provincie Gelderland hebben de bewoners gewezen op de mogelijkheid die wordt geboden.

Lees verder

15 maart 2014

Dan maar zelf gaan graven

MEEUWEN - Wim Vink heeft thuis op het Noord-Brabantse platteland geen goede internetverbinding. Hij leg daarom zelf een glasvezelkabel aan.

Lees verder

4 april 2014

Beperkte opzet glasvezel rond Winterswijk onderzocht

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk onderzoekt een beperkte opzet voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. De belangstelling voor een aansluiting is gestopt op 40 procent. De coöperatie heeft onvoldoende aanmeldingen, laat Gosse Visser van CBBW weten.

Lees verder

3 april 2014

Toekomst Digitenne onzeker

Het ministerie van Economische Zaken doet onderzoek naar de toekomst van digitale ethertelevisie na 2017. KPN heeft tot en met 31 januari 2017 de uitzendvergunningen voor het aanbieden van Digitenne. Dat meldt Telecompaper.

Lees verder

1 april 2014

Snel internet buitengebied te duur

WIJK BIJ DUURSTEDE - Er zijn geen subsidiepotjes bekend voor het aanleggen van glasvezel in het buitengebied. Reggefiber en andere exploitanten zoeken mogelijkheden om glasvezel in het buitengebied rendabel te maken.

Lees verder

1 april 2014

Glasvezelplan Bergeijks buitengebied zware klus maar ook laatste kans

BERGEIJK - Voor zes buurten in het Bergeijkse buitengebied worden de komende maanden spannend: de 460 adressen komen in aanmerking voor een glasvezelaansluiting als ze allemaal een abonnement nemen. Glasvezelbedrijf Reggefiber wil dat ze zich daartoe uiterlijk 25 juni inschrijven. Het gaat om een aanpak zoals bij het proefproject Witrijt.

Lees verder

25 maart 2014

Giessenlanden wil glasvezel in héle gemeente

GIESSENLANDEN - Burgemeester en wethouders van Giessenlanden maken zich sterk voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, ook in de buitengebieden.

Lees verder

20 maart 2014

Twijfelaars glasvezel moeten nu beslissen

WINTERSWIJK - Het zijn spannende tijden voor de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk. Samen met ambassadeurs die letterlijk langs de deuren gaan, wil de coöperatie twijfelaars over de streep trekken. Het aantal aanmeldingen stagneert, en de tijd begint te dringen. Eind maart maakt de coöperatie de balans op. "De bal ligt nu bij de bewoners van het buitengebied."

Lees verder

18 maart 2014

Sneller internet buitengebied

HAAKSBERGEN - Als het aan de colleges van burgemeester en wethouders ligt in Hengelo, Enschede en Haaksbergen, dan krijgen inwoners van het buitengebied binnen afzienbare tijd de beschikking over een snelle glasvezelverbinding. Een eerste inventarisatie van de gemiddelde aansluitkosten per woning of bedrijf heeft aangetoond dat dit haalbaar is, mits er voldoende deelname is.

Lees verder

18 maart 2014

'Beroep op noaberschap voor glasvezel'

WOOLD - Het zijn spannende tijden voor de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk. Samen met ambassadeurs die letterlijk langs de deuren gaan, wil de coöperatie mensen die zich nog niet hebben aangemeld, over de streep trekken. Melkveehouder René Walvoort uit het Woold is één van die ambassadeurs. "De scholen moéten in het buitengebied blijven."

Lees verder

18 maart 2014

Reggefiber participeert in verglazing Putten via riool

Reggefiber en de gemeente Putten hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente. Het contract geeft Reggefiber toestemming om gratis gebruik te maken van de drukriolering om de glasvezel doorheen te leggen.

Lees verder

17 maart 2014

CU: 'Breedbandinternet in het buitengebied'

LEUSDEN - Jan Overweg, lijsttrekker van de CU-SGP in Leusden, vindt dat het tijd wordt dat ook de mensen die in het buitengebied wonen een breedband internetverbinding krijgen. In de woonkernen van Leusden en Achterveld kunnen de mensen breedband internet krijgen via glasvezel of via de kabel.

Lees verder

15 maart 2014

CDA heeft aandacht voor Food Valley en glasvezel buitengebied

RENSWOUDE - CDA Renswoude hield vorige week een informatiebijeenkomst voor Renswoudse bedrijven in restaurant De Hof in Renswoude. Voorafgaande aan de presentaties over de projecten Food Valley en glasvezel buitengebied volgde een rondleiding door het restaurant.

Lees verder

15 maart 2014

Problemen door traag internet bij boeren

Internet in het buitengebied is te traag voor een efficiënte bedrijfsvoering. Veel boeren kampen wekelijks met problemen maar snel internet is nog ver weg.

Lees verder

11 maart 2014

Glasvezel in buitengebied?

WIJK BIJ DUURSTEDE - De PCG wil weten of het college mogelijkheden ziet om een glasvezelnetwerk aan te leggen in het buitengebied. Dat netwerk moet er volgens de PCG komen als er bij bewoners en (agrarische) bedrijven voldoende interesse voor is.

Lees verder

10 maart 2014

CDA Wierden verbaasd over snelle start aanleg breedband in Rijssen-Holten

WIERDEN - Het CDA Wierden-Enter heeft vragen over de start van de aanleg van breedband in de gemeente Rijssen-Holten. CDA-raadslid Hans Ooms stelde deze vragen schriftelijk aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wierden.

Lees verder

10 maart 2014

Pas in 2016 breedband in buitengebied

Nijkerk - Het college wilt initiatieven van burgers ondersteunen om in het buitengebied breedbandinternet aan te leggen. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van CDA-er Stuive.

Lees verder

6 maart 2014

Digitale snelweg of karrespoor?

Stichting Breedband Noord-Veluwe onderzoekt in opdracht van Regio Noord-Veluwe (RNV) de mogelijkheden woningen en bedrijven in het buitengebied van de Noord-Veluwe toch aan te sluiten op breedband. Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar het maakt veel uit waar je woont of je bits en bytes aan digitale informatie via een karrespoor of een snelweg lopen.

Lees verder

6 maart 2014

Onderzoek Regio Rivierenland: glasvezel als nutsvoorziening

ZALTBOMMEL - Door glasvezel als nutsvoorziening aan te leggen, kunnen ook huishoudens in het onrendabele buitengebied aangesloten worden op snel internet.

Lees verder

5 maart 2014

Glasvezel komt naar buitengebied

RIJSSEN/HOLTEN - Wethouder Ab Stegeman en gedeputeerde Theo Rietkerk hebben het startsein gegeven voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dit deden ze bij Het Overveen aan de Veendijk in Rijssen.

Lees verder

4 maart 2014

Aanmeldingen glasvezel op de helft

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) constateert dat de aanleg van glasvezel in het buitengebied enorm leeft.

Lees verder

3 maart 2014

Laatste poging voor glasvezel buitengebied Calfven

HOOGERHEIDE - De Woensdrechtse raadsfractie AKT ondernam in de raadsvergadering nog één poging om Calfven te voorzien van glasvezelkabel.

Lees verder

2 maart 2014

Glasvezel in het buitengebied van Winterswijk

Als bewoner van het prachtige buitengebied van Winterswijk moet mij iets van het hart. Overal zie je in Nederland gebieden die te maken hebben met krimp en alle gevolgen die daarbij horen. Scholen worden schooltjes, alvorens het vaak onvermijdelijke opheffen zich aandient. Zelf woon ik in een buurt waar op nieuwjaarsdag al enkele jaren geen kinderen meer een nieuwjaarszak komen ophalen. Dan kun je denken: dat is toevallig, maar dat geloof ik niet. Het overgrote deel van de jeugd is vertrokken naar andere regio's van Nederland.

Lees verder

28 februari 2014

'Glasvezel niet alleen op bedrijventerrein, ook daarbuiten'

BENEDEN-LEEUWEN - Glasvezel moet niet alleen op bedrijventerreinen worden aangelegd, maar ook in het buitengebied. Dat zegt Ans Mol van Federatie Dorpslijsten Wamel van de gemeente West Maas en Waal.

Lees verder

27 februari 2014

Winterswijk wil glasvezel in buitengebied

WINTERSWIJK - Winterswijk wil een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente. De raad stemde donderdagavond in met een garantstelling voor een lening van maximaal 6,6 miljoen euro.

Lees verder

25 februari 2014

Breedband buitengebied

NUNSPEET - In het RNV-kantoor in Harderwijk wordt donderdag 27 februari de opdracht breedband buitengebied Noord-Veluwe ondertekend.

Lees verder

25 februari 2014

Snet internet, ook in Hof van Twente!

Onlangs stelde Overijssel 56 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van glasvezel in de provincie. Volgens mij een goed besluit. Want dit besluit brengt de uitrol van breedbandinternet dichterbij op zo'n 40.000 adressen in het buitengebied van Overijssel en bovendien op 150 kleinere bedrijventerreinen.

Lees verder

22 februari 2014

CDA bezoekt buitengebied en streeft naar glasvezel

NIJKERK - Een aantal (toekomstige) raadsleden van het CDA bracht donderdag 20 februari een bezoek aan zes agrarische bedrijven. Bovendien werd een statement gemaakt samen met drie buurtschappen, Appel-Driedorp, buurtvereniging Holk en Buurt Prinsenkamp, om te komen tot een goed, snel en werkzaam internet in het buitengebied. Hiervoor werd symbolisch een glasvezelkabel naar één van de woningen gelegd.

Lees verder

21 februari 2014

De Putter over Onrechtvaardig glasvezel

WIERDEN - Burgemeester en wethouders van Wierden schrijven wekelijks een column voor de website van De Driehoek. Een persoonlijk getint stukje over zaken die hij of zij in de praktijk tegenkomt. De columns verschijnen per toerbeurt elke vrijdag. Deze vrijdag is de beurt aan wethouder Theo de Putter.

Lees verder

20 februari 2014

Glasvezelaansluiting voor elke Venraynaar mogelijk

Het dorpsradenoverleg (DRO) en wijkradenoverleg (WRO) hebben in 2013 gesproken over de wens van aanleg van glasvezel in heel Venray, in zowel kernen als het gehele buitengebied.

Lees verder

20 februari 2014

Goede hoop voor glasvezel in en om Oudleusen

OUDLEUSEN - "Glasvezel wordt in de nabije toekomst net zo belangrijk als de waterleiding", betoogde wethouder Klaas Agricola dinsdagavond tijdens de gemeentelijke informatieavond in Oudleusen.

Lees verder

19 februari 2014

Raad besluit over lening glasvezelnetwerk

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk neemt op 27 februari een besluit over de garantstelling voor een lening die de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied mogelijk moet maken.

Lees verder

18 februari 2014

Overal snel en goed internet; CDA motie aangenomen

Minister Kamp moet aan de slag om te zorgen dat ook in de buitengebieden mensen toegang hebben tot stabiel internet. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde dit voorstel van het CDA. Naar schatting 500.000 inwoners en 60.000 bedrijven in die buitengebieden beschikken op dit moment niet over snelle internetverbindingen. Terwijl snel internet voor bedrijven en huishoudens in deze moderne tijd toch een basisvoorziening is. Slecht internet is een probleem voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven met melkrobots, maar ook voor particulieren.

Lees verder

18 februari 2014

Snel internet noodzakelijk voor toekomst buitengebied

Anno 2014 is snel internet noodzakelijk. Voor zowel particulieren als ondernemers is het bijna een basisbehoefte: studeren, werken, sociale contacten, bankieren, overheidszaken en ontspanning gaan voor een groot deel via het internet. Al deze bezigheden zijn gebaseerd op snel internet, maar wat als snel internet niet aanwezig is op het platteland?

Lees verder

17 februari 2014

Heel Bernheze krijgt na de zomer glasvezel

BERNHEZE - Als alles meezit, krijgt heel Bernheze na de zomervakantie supersnel internet via de glasvezelkabel.

Lees verder

13 februari 2014

Oordt wil ook glasvezel voor buitengebied

TWENTERAND - Wethouder Johan Oordt van de gemeente Twenterand is tevreden over het bericht dat Cogas nog dit jaar de kernen in Twenterand voorziet van glasvezel. "Maar," stelt de wethouder. "De kernen worden nu wel voorzien, maar wij willen ervoor zorgen dat ook het buitengebied in Twenterand deze snelle verbinding krijgt. En daar zitten wij, zowel ambtelijk als bestuurlijk, bovenop bij de provincie Overijssel."

Lees verder

6 februari 2014

Kampen: interesse in pilot met glasvezel

KAMPEN - De gemeente Kampen volgt met belangstelling een proef elders in de provincie om glasvezel via drukleidingen van de riolering aan te leggen. "In ons buitengebied ligt ongeveer 180 kilometer aan drukleidingen. Dat scheelt enorm in de aanlegkosten", aldus wethouder Pieter Treep.

Lees verder

6 februari 2014

Bomvolle avonden over glasvezel

WINTERSWIJK - Tussen de 200 en 300 bezoekers per voorlichtingsavond en ruim 15 procent aanmeldingen tot nu toe. Dat is de stand van zaken na de vijf informatieavonden die de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) de afgelopen weken heeft gehouden. "Een mooie aftrap", aldus voorzitter Dick te Voortwis.

Lees verder

4 februari 2014

Ree sneller dan glasvezel

WIERDEN - 'Een bult schuiven voor een ecoduct blijkt sneller te kunnen dan een sleuf te graven voor glasvezel.' Dat is de stelling van André Tijhof, schaduwfractielid VVD Wierden-Enter.

Lees verder

4 februari 2014

Glasvezel in de maak voor industrieterreinen Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - De Glasvezelwerkgroep van het Neder-Betuwse bedrijfsleven, onder leiding van Johannes Hoogstraten, maakt sprongen vooruit in het streven van de aanleg van glasvezel voor bedrijven op de industrieterreinen en in het buitengebied.

Lees verder

4 februari 2014

Twee initiatieven glasvezel

PUTTEN - Jan van de Kraats en Gert van Winkoop van de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten hielden donderdag een informatieavond voor raadsleden over de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

4 februari 2014

Proef met glasvezel door rioolleiding in buitengebied Kampen

Het leggen van glasvezelkabel door rioleringsbuizen is voor het buitengebied van de gemeente Kampen mogelijk een prima oplossing voor sneller internet. Dat zegt wethouder Pieter Treep.

Lees verder

4 februari 2014

De boer wil ook snel internet

Buurtschappen onderwerp politieke bijeenkomst: landelijkheid maar niet in zeventiende eeuwse setting.

Lees verder

3 februari 2014

Winterswijk staat garant voor breedband buitengebied

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk stelt zich garant voor de aanleg van de glasvezelverbinding in de buurtschappen. Voor de aanleg is een investering nodig van ruim 10 miljoen euro. Het netwerk wordt aangelegd door de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW).

Lees verder

3 februari 2014

Vraagbundeling moet buitengebied Drenthe aan FTTH helpen

Vraagbundeling in bewonerscoöperaties kan een middel zijn om aanbieders van glasvezelnetwerken ertoe te brengen ook netwerken uit te rollen in minder rendabele buitengebieden in Drenthe. Dat stelt consultant Evert Blansjaar volgens Dagblad van het Noorden.

Lees verder

3 februari 2014

CDA: breedband in buitengebied

Breedband in Holk en Appel staat voorlopig niet op de planning van de providers. Het CDA wil dat bespoedigen.

Lees verder

1 februari 2014

CanalDigitaal biedt glasvezeldiensten in buitengebieden aan

CanalDigitaal is één van de aanbieders die Alles-in-1-pakketten in het buitengebied rond Winterswijk wil gaan aanbieden. Het combineert hierbij glasvezel met satellietontvangst.

Lees verder

28 januari 2014

Lenen voor aanleg glasvezel

Putten overweegt haar spaargeld uit te lenen om het dure glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te kunnen leggen.

Lees verder

Notitie voor de commissie Ruimtelijke Zaken

22 januari 2014

Online zorg: het belang van een betrouwbare infrastructuur

Terwijl Nederland in rap tempo vergrijst, nemen de bezuinigingen in de zorg toe. Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, wordt groter, maar tegelijkertijd zijn er steeds minder zorgkrachten beschikbaar. De situatie vraagt om creatieve oplossingen en langer zelfstandig thuis wonen is steeds vaker een (noodgedwongen) aanpak. Het aantal mogelijkheden om gebruik te maken van zorg op afstand neemt in lijn hiermee ook toe. Een betrouwbare infrastructuur is echter een absolute randvoorwaarde om online zorg te laten slagen.

Lees verder

22 januari 2014

Pleidooi voor breedband

KAMPEN - Het CDA in Kampen wil dat de gemeente het initiatief neemt om breedband aan te leggen in het buitengebied en op bedrijventerreinen. Volgens de partij moet Kampen haar plan klaar hebben liggen, asl de provincie besluit om mogelijkheden te bieden voor breedband. Deze week besluit de provincie daar over.

Lees verder

22 januari 2014

Breedband in het buitengebied: binnen vijf jaar?

Op 22 januari staat een voorstel van Gedeputeerde Staten voor de aanleg van een open breedbandnetwerk in Overijssel op de agenda van Provinciale Staten. Een snelle digitale verbinding is essentieel voor de sociale en economische ontwikkeling van de provincie, en de PvdA wil zo snel mogelijk in heel Overijssel snelle internettoegang realiseren.

Lees verder

21 januari 2014

CDA: initiatief aanjagen voor aanleg breedband

Zwolle - De CDA fractie van Zwolle heeft het college van B en W gevraagd om als gemeente initiatief aan te jagen voor aanleg van breedband in het buitengebied en op bedrijventerreinen.

Lees verder

17 januari 2014

VVD: 'geen leges voor glasvezel in buitengebied'

RAALTE - De VVD in Raalte vindt dat de gemeente geen leges moet heffen voor het aanleggen van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

16 januari 2014

Voorlichtingsavonden over glasvezel

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk houdt tussen 23 januari en 3 februari 5 voorlichtingsavonden op diverse locaties in het buitengebied van Winterswijk. Doel is bewoners voor te lichten over nut en noodzaak van de coöperatie en de aanleg van glasvezel in alle buurtschappen en de bedrijventerreinen.

Lees verder

14 januari 2014

Kwartiermaker voor breedband buitengebieden

De provincie Drenthe wil ook haar buitengebieden graag voorzien van breedband-internet. Geld is 'niet de eerste insteek', wel aanjagen en faciliteren, van onderop, met de hulp van een kwartiermaker.

Lees verder

14 januari 2014

Glasvezel rond Winterswijk als 66 procent meedoet

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk wil nog dit jaar beginnen met de aanleg van glasvezel in de buurtschappen.
De eerste fase omvat 4 campings en de 1.000 woningen daar omheen. In totaal kent het buitengebied van Winterswijk 3.500 adressen.

Lees verder

13 januari 2014

CDA: ruim aandacht voor buitengebied en zorg

OMMEN - Het CDA Ommen heeft haar verkiezingsprogramma gepresenteerd met als titel 'Oog voor elkaar'. In het programma is veel aandacht voor het buitengebied, maar ook de onderwerpen zorg en werk zijn speerpunten voor de komende periode.

Lees verder

12 januari 2014

Toenemende druk op provincie over breedbandinternet buitengebied

De druk op de Provinciale Staten van Overijssel neemt toe als het gaat om breedbandinternet. Verschillende belangenorganisaties, waaronder LTO Noord, de Vereniging van Kleine Kernen in Overijssel en de Regio Twente hebben de politiek in verschillende brieven gevraagd vaart te maken met de aanleg van provinciedekkend breedband.

Lees verder

10 januari 2014

Provincie Drenthe verzamelt kennis over breedband

De provincie Drenthe heeft de kwartiermaker Breedband Drenthe aangesteld. De tijdelijke functie is bedoeld om de lokale vraag en bestaande initiatieven voor breedband in kaart te brengen. Op het online verbindingsplatform "Kennisknooppunt Breedband Drenthe" kunnen Drentse breedbandervaringen, -vraagstukken en -expertise gedeeld worden. (www.verbinddrenthe.nl).

Lees verder

9 januari 2014

Studiepunten voor online-colleges

Studenten kunnen studiepunten verdienen met online-colleges. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft dat besloten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze donderdag dat online-onderwijs onontkoombaar is en zich 'stormachtig' ontwikkelt.

Lees verder

4 januari 2014

Scheppen voor college en lijsttrekkers gemeente Putten

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Putten op 3 januari 2014 heeft de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten scheppen aangeboden aan het college en de lijsttrekkers van de politieke partijen. De scheppen werden door Jan van de Kraats en Gert van Winkoop overhandigd.

Lees verder

3 januari 2014

Doorbraak in overleg glasvezel in buitengebied

DALFSEN - Er is een doorbraak in het overleg over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Dalfsen en de kernen Oudleusen en Hoonhorst.

Lees verder

30 december 2013

'Cogas moet ook buitengebieden op glasvezel aansluiten'

Kabelbedrijf Cogas moet zo snel mogelijk ook in de buitengebieden van Twente en de Achterhoek glasvezel aanleggen. Daartoe roepen negen gemeenten op in een brief aan Provinciale Staten.

Lees verder

30 december 2013

4 dorpen willen glasvezel

WESTERBEEK - De aanleg van glasvezelkabel en 1 of meerdere grootschalige evenementen voor jeugd en jongeren. Dat zijn de projecten waar de dorpen Westerbeek, Oploo, Stevensbeek en Overloon hun pijlen op gaan richten.

Lees verder

26 december 2013

Twenterand lobbyt mee voor breedband buitengebied

TWENTERAND - Er moet zo snel mogelijk een begin worden gemaakt, op zijn laatst in het voorjaar van 2014, met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeenten die aandeelhouder van Cogas zijn, waaronder Twenterand. De gemeenten willen druk uitoefenen op gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel om rap met subsidie te komen die eerder in het vooruitzicht werd gesteld.

Lees verder

18 december 2013

Platteland kan niet zonder snel internet

Een tweedeling in het basisonderwijs, Bed en Breakfast-voorzieningen die de tent kunnen sluiten en tuinders die de concurrentieslag verliezen. Dat zijn op vrij korte termijn de gevolgen voor het platteland als er geen snel internet is. Althans volgens de sprekers bij de start van een behoeftepeiling naar internet in de afgelegen dorpen in Fryslan, gisteren in Itens.

Lees verder

18 december 2013

'Glasvezel in hele buitengebied'

RIJSSEN-HOLTEN - De stelling van deze week komt van raadslid Henk Nijkamp van de CDA-fractie in Rijssen-Holten. "Gebruik van internet wordt steeds belangrijker en vraagt om een steeds grotere snelheden en vermogen. Glasvezel biedt deze mogelijkheid en kan in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt zoals beveiliging en zorgtoepassingen. Het is een basisvoorziening aan het worden net als water, gas en elektra."

Lees verder

6 december 2013

Onderzoekers vertienvoudigen bandbreedte op glasvezel

Zwitserse onderzoekers hebben een manier gevonden om de capaciteit van glasvezelkabels fors te verhogen. Daardoor zou de beschikbare bandbreedte kunnen vertienvoudigen.

Lees verder

4 december 2013

Enquête naar behoefte glasvezel Horst

Om te kijken hoeveel mensen in het buitengebied van Horst aan de Maas daadwerkelijk aansluiting op een glasvezelnet willen, gaat de gemeente een grootscheepse enquête opzetten.

Lees verder

3 december 2013

KPN test 4g voor gebruik in gebieden zonder vast internet

KPN gaat tests verrichten om te onderzoeken of 4g kan worden gebruikt om internet aan te bieden in buitengebieden waar geen vast internet is. Dat heeft de provider bekendgemaakt. De testen vinden komend half jaar plaats, zegt de provider tegen Tweakers.

Lees verder

29 november 2013

PvdA wil glasvezel in kleine kernen

HEERDE - De PvdA in de Heerde raad verzoekt het college om in samenwerking met de provincier, Regio Noord Veluwe en andere omliggende gemeenten een project te realiseren tot (versnelde) aanleg van glasvezel in kleine kernen, industriegebieden en in het buitengebied.

Lees verder

29 november 2013

Meer geld nodig voor toezicht op aanleg van glasvezelnetwerk

DALFSEN/NIEUWLEUSEN - De gemeente Dalfsen heeft 368.000 euro extra nodig om de glasvezelprojecten in goede banen te leiden. Het gaat om de projecten in Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld en het buitengebied.

Lees verder

26 november 2013

Spelen van videogames goed voor verschillende vaardigheden

Het spelen van videogames, ook de gewelddadige zogenaamde shooter games, heeft een positief effect op het leren van jeugdigen, sommige cognitieve vaardigheden en de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Dat blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie van Isabela Granic, Adam Lobel en Rutger Engels, van de Radboud Universiteit Nijmegen. In december publiceert de American Psychological Association (APA) de resultaten - maar de studie is nu al online beschikbaar.

Lees verder

25 november 2013

Gelderland: 1600 euro per glasvezelaansluiting in buitengebied

De provincie Gelderland gaat flink in de buidel tasten voor initiatieven die de aanleg van glasvezel op het platteland mogelijk maken. Voor het buitengebied van Putten betekent dit dat de provincie ruim 1600 euro per aansluiting gaat ophoesten.

Lees verder

20 november 2013

Vraagbundeling glasvezel in het buitengebied van Scherpenzeel

LTO Noord afdeling De Liniedijk is de agrarische belangenbehartiger in de provincie Gelderland voor Scherpenzeel. Samen met de gemeente Scherpenzeel onderzoeken zij de interesse van bewoners en ondernemers in het buitengebied naar de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Lees verder

20 november 2013

Glasvezel buitengebied mogelijk

PUTTEN/ARNHEM - Het provinciebestuur van Gelderland wil 412.000 euro in een fonds steken voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het Puttense buitengebied. Dat zou ten goede komen aan 258 woningen.

Lees verder

18 november 2013

Start voor glasvezel Noord Deurningen

NOORD DEURNINGEN - Deze week begint kabelbedrijf Ziggo met de aanleg van glasvezel richting de kern Noord Deurningen.

Lees verder

17 november 2013

Bewoners bepalen zelf wie geul graaft

ANGERLO - De bewoners van de Bevermeerseweg in Angerlo mogen van kalbelbedrijf Reggefiber zelf bepalen welke onderneming een geul gaat graven voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

14 november 2013

Provincie wil glasvezel Lunteren steunen

LUNTEREN - De provincie Gelderland wil de coöperatieve vereniging U.A. Lunteren.net i.o een lening verstrekken van één miljoen euro. Daarmee lijkt de komst van glasvezel in het buitengebied van Lunteren dichterbij.

Lees verder

14 november 2013

Provinciale steun aanleg glasvezel

WINTERSWIJK - De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) heeft van de provincie een lening toegekend gekregen van 1 miljoen euro. Met dat geld kan een begin worden gemaakt met de eerste fase van de aanleg van glasvezel in het hele buitengebied van Winterswijk.

Lees verder

13 november 2013

Glasvezel in Nieuwleusen lijkt onhaalbaar

NIEUWLEUSEN - De aanleg van glasvezelkabel in de dorpskern van Nieuwleusen is in eerste instantie geen haalbare kaart. De coöperatie Nieuwleusen Synergie heeft nu een aangepast plan opgesteld, waarvoor men hoopt op subsidie van de provincie Overijssel.

Lees verder

13 november 2013

Buitengebied Winterswijk krijgt breedbandinternet

WINTERSWIJK - De buurtschappen Corle, Woold en Brinkheurne in de gemeente Winterswijk kunnen in de nabije toekomst op breedbandinternet worden aangesloten dankzij een lening van 1 miljoen van de provincie.

Lees verder

12 november 2013

Averlo buigt zich over glasvezel

AVERLO - Plaatselijk Belang Averlo grijpt de jaarvergadering van 18 november aan om zijn leden te informeren over de mogelijke aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

12 november 2013

CU en PvdA gaan voor glasvezel

ELBURG - ChristenUnie en PvdA hebben een motie ingediend voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente. Op dit moment is op bedrijventerreinen en in het buitengebied niet overal glasvezelnetwerk beschikbaar.

Lees verder

12 november 2013

Averlo buigt zich over glasvezel

AVERLO - Plaatselijk Belang Averlo grijpt de jaarvergadering van 18 november aan om zijn leden te informeren over de mogelijke aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

8 november 2013

Grote verschillen in bijdrage glasvezel buitengebied

DEVENTER/HOLTEN - Er lijken grote verschillen in de eigen bijdrage voor aansluiting op glasvezel in het buitengebied te ontstaan. In Rijssen Holten-Holten wordt een eenmalige bijdrage van 500 euro gevraagd, terwijl in Deventer, Raalte en Olst-Wijhe een rekening van 1500 euro krijgen.

Lees verder

6 november 2013

CDA wil fonds voor glasvezel

PUTTEN - Op voorstel van het CDA werd een motie aangenomen om een onderzoek te doen naar een revolverend fonds waaruit middelen beschikbaar kunnen komen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Uit dat fonds kunnen partijen dan geld van de gemeente lenen dat nodig is voor die aanleg.

Lees verder

Lees de motie
5 november 2013

CU Elburg maakt zich sterk voor glasvezel

ELBURG - ChristenUnie Elburg heeft tijdens de raadsvergadering van 4 november samen met de PvdA een motie ingediend voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Elburg. Op dit moment is op de bedrijventerreinen en in het buitengebied nog niet overal een glasvezelnetwerk beschikbaar. De ChristenUnie wil dat de gemeente Elburg samen met omliggende gemeenten en de provincie een project start voor de versnelde aanleg van glasvezel. De motie is met 15 stemmen voor en 2 stemmen tegen aangenomen.

Lees verder

31 oktober 2013

Aanleg glasvezel moet in periferie versnellen

AMSTERDAM - De wens om heel Nederland aan glasvezelkabel te helpen stuit op problemen in de onrendabele buitengebieden. Samenwerking van bewonersgroepen en energiebedrijven kan die hobbel nemen, terwijl de behoefte onder bedrijven en bewoners aan snel internet in een steeds hogere versnelling gaat.

Lees verder

24 oktober 2013

'Wie eigen glasvezel aanlegt, gaat het ook gebruiken'

AMSTERDAM - Nederland is te traag met het invoeren van glasvezel, vindt Karen Ahl, belangenbehartiger van de Europese ICT-sector. We blijven te lang tevreden met oude internetsnelheden en schaden daarmee onze internationale concurrentiepositie. Inwoners van het buitengebied van Bergeijk brengen hun herfstvakantie deze week door met een schop in de hand. Alleen als zij zelf de graafwerkzaamheden uitvoeren, vindt glasvezelbedrijf Reggefiber het rendabel om hun huizen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, voor supersnel internet.

Lees verder. Helaas tegen betaling.

24 oktober 2013

Introductie glasvezel valt stil

AMSTERDAM - De invoering en het gebruik van glasvezel in Nederland verlopen te traag. In Scandinavische en Oost-Europese landen gaat de introductie van dit supersnelle internet de laatste jaren veel sneller. Ook Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten lopen snel op ons uit.

Lees verder. Helaas tegen betaling.

23 oktober 2013

Graaf je eigen glasvezelgeul

Snel internet op het platteland, via glasvezelkabels. Veel bewoners van die gebieden willen dat wel, maar de meeste telecombedrijven doen 't niet. De aanleg is duur en niet rendabel. Inwoners van het Brabantse Bergeijk, vlakbij de Belgische grens, hebben nu het heft, of eigenlijk de schep, in eigen hand genomen.

Kijk de reportage

17 oktober 2013

Bergeijks buurtschap haalt glasvezel zelf in huis

BERGEIJK - Of het het ei van Columbus is dat overal in het buitengebied glasvezelaansluitingen betaalbaar maakt, is nog de vraag. Maar het gisteren gestarte participatieproject Witrijt in Bergeijk biedt wel perspectieven.

Lees verder

16 oktober 2013

Gemiddelde internetsnelheid Nederland boven 10 Mbps

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland ligt voor het eerst boven de 10 Mbps. Wereldwijd staat Nederland daarmee op plek zes.

Lees verder

15 oktober 2013

Inwoners buitengebied overwegen eigen coöperatie voor glasvezel

PUTTEN - De Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten nodigt belangstellenden uit voor een informatieavond over de aanleg van glasvezel in een deel van het buitengebied van Putten.

Lees verder

11 oktober 2013

VVD schrikt van prioriteit voor Achterhoek

BARNEVELD - De VVD is "enorm geschrokken" van het bericht, dat de regio Barneveld voorlopig naast de glaszvezelmiljoenen van de provincie Gelderland grijpt omdat de Achterhoek voorrang krijgt.

Lees verder

10 oktober 2013

Risicodragend investeren in digitale bereikbaarheid

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland stellen voor om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een Publiek Private Samenwerking (PPS) om zo risicodragend te kunnen investeren in snel en toekomstvast breedband voor het buitengebied en bedrijventerreinen. Door middel van een marktconsultatie en aanbesteding wil Gelderland de potentiële partners in beeld brengen en de voorwaarden waaronder zij willen samenwerken.

Lees verder

10 oktober 2013

Aanleg glasvezel buitengebied begint in de Achterhoek

HENGELO - De provincie Gelderland start met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de Achterhoek. Dat stelt Dorien Mulderije, wethouder van Bronckhorst en portefeuillehouder breedband van de Regio Achterhoek.

Lees verder

8 oktober 2013

Gelderland investeert in snel internet voor buitengebied

De provincie Gelderland gaat 35 miljoen euro investeren in de aanleg van snel internet voor de buitengebieden. Tot 2020 moet het hele buitengebied van Gelderland voorzien zijn van snel internet. Via een publiek-private samenwerking wil de provincie overal op het platteland glasvezelkabels aanleggen.

Lees verder

7 oktober 2013

Snel internet vaak utopie in buitengebied

Terwijl toepassingen met snel internet steeds meer ingeburgerd raken, blijkt dat bewoners en bezoekers van het buitengebied vaak verstoken blijven van informatie of een engelengeduld aan de dag moeten leggen. Aanleg van glasvezel wordt door exploitanten niet als rendabel beschouwd en straalverbindingen zijn maar in beperkte mate haalbaar. 3G en 4G mobiele netwerken zijn technisch ongeschikt als breedband alternatief en hebben vaak een gebrekkige dekking in het buitengebied.

Lees verder

4 oktober 2013

SBBW roept achterban op

WINTERSWIJK - De Stichting Breedband Buitengebied Winterswijk (SBBW) roept bewoners van het buitengebied op om maandag 14 oktober naar de ledenavond van de Rabobank te komen. Wie lid is van de Rabobank, mag die avond stemmen op één van de genomineerde projecten. De stichting heeft al flyers opgehangen en uitgedeeld en hoopt op veel stemmen.

Lees verder

4 oktober 2013

Wens voor glasvezel in buitengebied

TWENTE - Begin 2014 moet de realisatie van glasvezel in het buitengebied op gang gaan komen. Dit is de wens van de Noordoost-Twentse gemeenten, bewoners en agrariërs. Donderdag was wethouder Jos Harmelink van Tubbergen in Zwolle om te overleggen over de komst van glasvezel.

Lees verder

26 september 2013

Vrij baan voor glasvezel in kernen Eersel

EERSEL - De aanleg van glasvezel in Eersel kan van start. De verdeelde raad nam donderdagavond het voorstel van wethouder Steven Kraaijeveld aan om met kabellegger Reggefiber in zee te gaan.

Lees verder

22 september 2013

Glasvezel ook in buitengebied Berkelland

BORCULO - Snel internet is belangrijk voor de economische bedrijvigheid en leefbaarheid van het buitengebied. Dat vindt de gemeenteraad van Berkelland. Vorige week nam de raad unaniem een motie aan, waarin het college van B en W wordt opgeroepen om alles in het werk te stellen dat er ook glasvezel in het buitengebied wordt aangelegd.

Lees verder

18 september 2013

Nog veel vragen in Eersel rond aanleg glasvezel

EERSEL - Moeten inwoners in de zes kernen van de gemeente Eersel meebetalen aan glasvezelaanleg in het buitengebied alsof het een nutsvoorziening is? Of is het in de kernen gratis en moet een huishouden in het buitengebied de eigen portemonnee trekken voor de mogelijk duizenden euro's aansluitkosten?

Lees verder

18 september 2013

Glasvezel voor buitengebied lijkt ver weg

DALFSEN - Glasvezel op de industrieterreinen en in de buitengebieden is broodnodig. Het kan nog jaren duren, voordat wordt begonnen met de aanleg. Als het netwerk ooit wordt aangelegd.

Lees verder

17 september 2013

'Sneller internet zorgt voor hoger inkomen'

Huishoudens met sneller internet hebben gemiddeld een hoger inkomen dan huishoudens die beschikking hebben over een tragere verbinding.

Lees verder

11 september 2013

Onderzoek naar glasvezel buitengebied

Er komt een onderzoek naar de mogelijk aanleg van glasvezel in het buitengebied van Horst aan de Maas. De gemeenteraad heeft dit besloten na aanleiding van een burgerinitiatief waarvoor 1.250 handtekeningen werden verzameld.

Lees verder

6 september 2013

Zelf graven voor Reggefiber-glasvezel in buitengebied

Dertig huishoudens van het buitengebied Witrijt in de gemeente Bergeijk worden toch op het glasvezelnetwerk van Reggefiber aangesloten. Ze moeten wel zelf graven.

Lees verder

4 september 2013

Witrijt krijgt glasvezel in proefproject

BERGEIJK - Bewoners van het gebied Witrijt in het buitengebied van de gemeente Bergeijk krijgen toch een glasvezelaansluiting. Opvallend, want het gaat maar om een dertigtal adressen en het is een zogeheten x-gebied.

Lees verder

26 augustus 2013

Enthousiasme over proef met glasvezel via het riool

De proef met glasvezel via het riool blijkt een succes. De gemeente Enschede en netwerkbedrijf Reggefiber willen daarom de proef voortzetten. Maar glasvezel in het buitengebied van Lonneker is hiermee nog lang niet zeker.

Lees verder

24 augustus 2013

Binnenkort beslissing over komst glasvezel

NIEUWLEUSEN - Nieuwleusen Synergie en provider Plinq willen binnenkort definitief kunnen beslissen of het glasvezelnetwerk in de kern en het buitengebied van Nieuwleusen aangelegd gaat worden.

Lees verder

16 augustus 2013

Glasvezel in Eersel stapje dichterbij

Eersel - De aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Eersel is in een volgend stadium beland. De gemeente wil hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met Reggefiber aangaan.

Lees verder

30 juli 2013

VVD zinspeelt op miljoenen breedband buitengebied

TWENTERAND - Het gemeentebestuur van Twenterand moet een deel van het geld uit een pot van vijftig miljoen euro bemachtigen voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Dat stelt de VVD in vragen aan het college van B en W.

Lees verder

22 juli 2013

Glasvezel in Achterhoek kost 50 miljoen

HENGELO - De buitengebieden in de gehele Achterhoek van glasvezel voorzien kost ongeveer 50 miljoen euro. Dat zegt wethouder Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst.

Lees verder

22 juli 2013

'Burgerinitiatief voor glasvezel'

LUNTEREN - Een burgerinitiatief van Frits Nolet om via een coöperatie een glasvezelnetwerk aan te leggen voor het buitengebied van Lunteren, evenals voor plaatsen als Otterlo, Wekerom, Ederveen en Harskamp, kan rekenen op steeds meer bijval. Inmiddels hebben driehonderd belangstellende huishoudens en bedrijven zich aangemeld.

Lees verder

18 juli 2013

Glasvezelnetwerk via drukriool in buitengebied Rijssen-Holten

De gemeente Rijssen-Holten heeft middels informatieavonden gepeild of er belangstelling bestaat voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente.

Lees verder

17 juli 2013

Strijd voor glasvezel in buitendorpen

LUNTEREN - Lunteren krijgt glasvezel, maar het buitengebied vist achter het net. Reden voor Frits Nolet om zelf een glasvezelinitiatief te starten voor het buitengebied en andere buitendorpen.

Lees verder

16 juli 2013

Europarlement tegen 'quasi-netneutraliteit' Kroes

Een meerderheid van het Europees parlement is zeer kritisch op het gelekte telecomvoorstel van Neelie Kroes, waarin eenduidige netneutraliteit ontbreekt.

Lees verder

15 juli 2013

Extra geld voor Noord-Veluwe

VELUWE - Gemeenten op de Noord Veluwe krijgen gezamenlijk bijna drie miljoen euro extra van de provincie Gelderland om de regio te versterken.

Lees verder

13 juli 2013

Hofland dringt aan op glasvezel buitengebied

HOLTEN - Als het aan burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten ligt, wordt vandaag nog begonnen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

12 juli 2013

Aalburg zoekt enthousiastelingen voor breedband

AALBURG - Aalburg zoekt zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven die voor 'snel en stabiel internet' in de gemeente zijn.

Lees verder

12 juli 2013

Interesse in glasvezel kern Nieuwleusen blijft achter

NIEUWLEUSEN - Inwoners van Nieuwleusen kunnen zich nog tot 1 september aanmelden voor glasvezel. Op dat moment moet 30 procent van de kern en 60 procent van het buitengebied zich hebben aangemeld, anders wordt het project in een gebied afgeblazen. Zorgen zijn er niet om het buitengebied, wel over de kern van Nieuwleusen.

Lees verder

12 juli 2013

Buitengebieden vissen achter het net

Een half miljoen mensen beschikken niet over internet of hebben een trage verbinding. Niet alleen gezinnen op het platteland maar ook veel bedrijven in de buitengebieden moeten het doen met de 'old skool' inbellijn. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vrezen dat dat leegloop van het platteland tot gevolg heeft.

Lees verder

5 juli 2013

Aanleg glasvezel in buitengebieden

De Provincie Overijssel heeft een stimuleringsregeling vastgesteld voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de bedrijventerreinen. Om deze - voor providers onrendabele - gebieden aangesloten te krijgen en gebruik te kunnen maken van de stimuleringsregeling van de provincie, neemt de gemeente het voortouw in de voorbereiding en realisering.

Lees verder

5 juli 2013

Druk bezochte glasvezelbijeenkomst

RIJSSEN - Bij Het Overveen in Rijssen werd woensdag 3 juli een druk bezochte informatieavond gehouden over glasvezel door het rioolstelsel in het buitengebied.

Lees verder

26 juni 2013

Projectvoorstellen in PS Gelderland vastgesteld

ARNHEM - Woensdag 26 juni 2013 zijn tijdens de vergadering van Provinciale Staten de 4 projectvoorstellen voor aanleg van breedband in Gelderland vastgesteld. Dit betekent dat door de provincie wordt bijgedragen in de financiering van een pilot in Putten, waarbij glasvezel via de riolering zal worden aangelegd.

Luister hoe snel dit kan

21 juni 2013

Provincie Gelderland wil investeren in economie

REGIO - De coalitiepartijen in de Staten van Gelderland willen het investeringsprogramma van 850 miljoen uit het coalitieakkoord van 2011 - 'Uitdagend Gelderland' - met extra investeringen vergroten om de economie en de werkgelegenheid in de provincie te versterken.

Lees verder

17 juni 2013

Aanleg glasvezel in buitengebieden

RIJSSEN/ HOLTEN - De Provincie Overijssel komt met een stimuleringsregeling voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de bedrijventerreinen.

Lees verder

14 juni 2013

CDA De Wolden vindt glasvezel te lang duren en wil G4-netwerk

ZUIDWOLDE - Het CDA in de Wolden wil dat de gemeente zich gaat inspannen om een dekkend G4-netwerk te krijgen. Volgens het CDA is dat nodig omdat de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van De Wolden nog jaren gaat duren.

Lees verder

12 juni 2013

Verslag commissie Mobiliteit, Innovatie en Economie

ARNHEM - Op woensdag 12 juni 2013 zijn in de commissie MIE de projectvoorstellen digitale bereikbaarheid behandeld.

Lees verder

Luister hier naar behandeling in de commissie

31 mei 2013

Epe blijft hopen op glasvezel in buitengebied

EPE- Terwijl her en der in ijltempo glasvezel wordt aangelegd in bebouwde kommen is er nog geen enkel zicht op glasvezel in buitengebieden.

Lees verder

31 mei 2013

Geld voor breedband in buitengebied Overijssel

TWENTE - De Provincie Overijssel gaat de komende jaren investeren in breedbandaansluitingen door middel van glasvezel in het buitengebied.

Lees verder

Het statenvoorstel leest u hier en de bijlage hier.
29 mei 2013

Leningen voor breedband in buitengebied en op bedrijventerreinen

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen een lening verstrekken aan een viertal projecten voor de aanleg van een NGA-netwerk (snel en toekomstbestendig breedband) in een aantal buitengebieden en bedrijventerreinen.

Lees verder

De projectvoorstellen kun u hier lezen.
29 mei 2013

Provincie Gelderland maakt breedband in buitengebieden haalbaar

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen aan een viertal projecten een lening verstrekken voor de aanleg van een NGA-netwerk (snel en toekomstbestendig breedband) in een aantal buitengebieden en op bedrijventerreinen. De provincie draagt in totaal 650.000 euro bij en is daarmee de eerste provincie in Nederland die leningen verstrekt aan breedbandprojecten.

Lees verder
29 mei 2013

CDA bepleit glasvezelnet Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom moet werk maken van de aanleg van glasvezel in alle kernen en het buitengebied.

Lees verder
29 mei 2013

'Glasvezel is voor ons essentieel'

Westerbork - 'We vragen bijna nooit wat,' zegt Jan Poort, eigenaar van Promotie Plaza op de Noesten in Westerbork.
En hij doelt daarmee op de constante pogingen van tientallen ondernemers op het Westerborker bedrijventerrein om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk. Tot op heden zonder resultaat en dat steekt bij Poort en zijn college-ondernemers: 'In dit digitale tijdperk is een fatsoenlijk en modern internet ook een basisvoorziening. Net als gas en licht is het voor ons essentieel. In de politiek heeft iedereen het over innovatie, maar bij dit soort voorzieningen geven ze niet thuis.'

Lees verder
25 mei 2013

Breedband buitengebied niet duurder

WINTERSWIJK - De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk ziet er gunstiger uit dan verwacht. Wethouder Gert Jan te Gronde denkt dat de prijs gelijk zal zijn aan die in het dorp.

Lees verder
15 mei 2013

Landerd wil glasvezel ook in buitengebied

LANDERD - De gemeente Landerd wil 99.000 euro uittrekken voor een onderzoek naar de belangstelling onder de bevolking voor glasvezel.

Lees verder
10 mei 2013

Geen heffing glasvezel in Horst

Er zal nu geen solidariteitsheffing komen om de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Horst aan de Maas te betalen.

Lees verder
25 april 2013

Snel duidelijkheid over glasvezel buitengebied Midden-Drenthe

BEILEN - Komende zomer wordt duidelijk of het buitengebied in Midden-Drenthe glasvezel voor snel internet krijgt.

Lees verder
april 2013

'Digitale tweedeling' wordt aangepakt

Bijna alle Gelderse huishoudens hebben een goede, snelle aansluiting op een breedbandnetwerk voor internet, telefonie en televisie. Maar de kleine tien procent die in het buitengebied woont of werkt moet het vaak nog doen met ADSL via een ouderwets koperen telefoonkabeltje. Die mensen kunnen geen gebruik maken van diensten die breedband vereisen. De provincie Gelderland wil aan deze 'digitale tweedeling' een eind maken. Eenvoudig is dat niet.

Lees verder
20 april 2013

60 miljoen voor snel internet

ZWOLLE - Met de leningen aan particulieren, bedrijven en gelegenheids-coörporaties moet de kabel diep de onrendabele gebieden in worden getrokken. Gedeputeerde Staten besloten deze week om 34 miljoen aan leningen en 26 miljoen euro aan subsidies voor een koepelcoöperatie, die de aanvragen van andere coöperaties weegt, een soort 'Glasmij', zoals vroeger de 'IJsselmij' voor elektriciteitsaansluiting zorgde.

Lees verder
17 april 2013

Breedband Internet via de satelliet oplossing voor buitengebied

De tweeweg breedbanddienst via de ASTRA-satelliet is een ideale oplossing voor buitengebieden waar aanleg van vaste internetverbindingen vaak niet rendabel is.

Lees verder
16 april 2013

Nieuwleusenaren benieuwd naar glasvezel-netwerk

NIEUWLEUSEN - "Dit zal nooit weer gebeuren als U zich aansluit op ons glasvezelnetwerk." Dit stelde Martin Luinstra voorzitter van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie donderdagavond tijdens de eerste informatieavond over de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nieuwleusen en het buitengebied aan het einde van de avond toen No signaal in beeld kwam.

Lees verder
12 april 2013

Friesland betrekt satelliet bij breedbandinternet ambitie

Friesland wil in de toekomst 33.000 huishoudens zonder afdoende internetverbinding van breedbandinternet voorzien. Bij deze ambitie kijkt men ook naar satellietinternet.

Lees verder
11 april 2013

Glasvezel in buitengebied blijft een probleem

Steeds vaker worden glasvezelnetwerken aangelegd, behalve in de buitengebieden. Enkele gemeenten starten initiatieven om ook het buitengebied van glasvezel te voorzien. De provincie Noord-Brabant wil een 'Breedbandfonds' in het leven roepen van 50 miljoen euro.

Lees verder
10 april 2013

Ingepakt door Reggefiber

OPINIE - Ton Dijkmans is fractievertegenwoordiger van Cranendonck Actief.
In het artikel 'Eigen bijdrage voor aanleg glasvezel in kleine kernen' (ED 6 april) uitten de gezamenlijke dorpsplatforms in Cranendonck hun zorgen over het uitblijven van ontwikkelingen voor de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Voor de twee grote kernen, Budel en Maarheeze heeft wethouder Bert Manders het bedrijf Reggefiber binnengehaald. Daar is de aanleg al begonnen.

Lees verder
10 april 2013

Fonds voor glasvezel in buitengebied

Overal in Brabant rukken de glasvezelnetwerken op, behalve in het buitengebied. Dure netwerken zijn daar niet rendabel.

Lees verder
5 april 2013

Nieuwleusen Synergie zet glasvezelcampagne in gang

NIEUWLEUSEN - Amateurvoetbalwedstrijden die rechtstreeks in de sportkantine kunnen worden uitgezonden, een afspraak met de huisarts per internet inplannen, een kerkdienst op de bank thuis volgen of de eigen woning gratis en voor niets voorzien van camerabeveiliging; met glasvezel is het allemaal mogelijk.

Lees verder
14 maart 2013

Stuurgroep wil peiling voor aanleg van glasvezel in het buitengebied

DALFSEN - Een stuurgroep Glasvezel gaat zich sterk maken voor glasvezelaansluiting in de buitengebieden van de gemeente Dalfsen.

Lees verder
10 maart 2013

Ook het buitengebied heeft recht op snel internet

Snel internet voor het buitengebied!! Merijntje beschouwt het internet nog altijd tot een van de nieuwe wereldwonderen op deze aarde. De mogelijkheden en toepassingen worden steeds veelzijdiger en op onze boeren- en tuindersbedrijven wordt er meer en meer gebruik van gemaakt. Kortom het leven is bijna ondenkbaar geworden zonder het gebruik van internet.

Lees verder
9 maart 2013

Miljoenen voor glasvezel in buitengebieden

EINDHOVEN - Nog dit jaar moet glasvezel in buitengebieden met geld van de provincie kunnen worden aangelegd. Daarvoor wordt het Breedbandfonds in het leven geroepen, een pot met daarin 50 miljoen euro. Op dit moment bekijkt de provincie wie wanneer aanspraak kan maken op dit geld.

Lees verder
7 maart 2013

Vincent wil nu ook glas, in zijn meterkast

Vincent wil niet alleen zon, maar nu ook nadrukkelijk glas. In de vorm van haardunne vezels die internet met ongekende snelheden mijn huis binnen laten komen, en ook weer uit laten gaan.

Lees verder
27 februari 2013

Draka: 'EU Digital Agenda'-doelstellingen haalbaar

Ambitieuze 'EU Digital Agenda'-doelstellingen blijken aanzienlijk makkelijker te realiseren dan tot nu toe werd aangenomen. Draka-Prysmian claimt dat de innovatie van drie FTTH -projecten gezamenlijk leidden tot sterke vermindering van CO2 uitstoot en fors lagere installatiekosten.

Lees verder
16 februari 2013

Het opvallendste nieuws volgens Sven Maltha

Het uitblijven van subsidie uit Brussel voor de uitrol van breedbandnetwerken heeft ook voordelen, concludeert Sven Maltha, mede-directeur en eigenaar van Dialogic innovatie en interactie, een gerenommeerd onderzoeksbureau in de telecomsector.

Lees verder
6 maart 2013

Ruim tweederde heeft internet sneller dan 10 Mbps

In een jaar tijd zijn fors meer Nederlanders gebruik gaan maken van internet met een theoretische snelheid van meer dan 30 Mbps. Inmiddels beschikt ruim tweederde over internet sneller dan 10 Mbps.

Lees verder
27 februari 2013

KPN 4G: eerste indruk

Vanaf deze week is het 4G-netwerk van KPN voor consumenten beschikbaar. Eerst alleen in Amsterdam en omgeving, maar binnen een jaar wordt het mobiele netwerk over heel Nederland uitgerold. Wat belooft 4G, wat kost het en is het voor mij (al) interessant? De beloften van 4G langs de meetlat.

Lees verder
27 februari 2013

'4G kan de vaste breedbandverbinding niet vervangen'

In buitengebieden waar de aanleg van glasvezel te duur is, is het maar de vraag of 4G een goed alternatief is. Dat heeft Hartwig Tauber, director general van het FTTH Council Europe, gezegd in gesprek met Glasvezelgids.

Lees verder
14 februari 2013

Roep om snel internet in krimpregio's

De Provincie Groningen wil een rol spelen in de aanleg van snelle internetverbindingen op het platteland. Anders dreigt een tweedeling in de provincie.

Lees verder
12 februari 2013

Televisie-tip

Deze week praat Andries Ophof over glasvezel. Afgelopen weekend was er in Smilde een actie voor een proef met glasvezel in de buitengebieden. In Drents Diep praten actievoerder Peter de Vries en Reggefiber die verantwoordelijk is voor de aanleg van het snelle internet. Is het mogelijk om in alle buitengebieden glasvezel aan te leggen?

Lees verder
11 februari 2013

Actie voor proef glasvezel in het buitengebied

SMILDE - Dit weekeinde is in Midden-Drenthe actie gevoerd voor een landelijke proef voor glasvezel in het buitengebied.

Lees verder
9 februari 2013

Geen geld voor snel internet in nieuwe EU-begroting

AMSTERDAM - In de meerjarenbegroting waar vrijdag in Brussel een akkoord over is gesloten, is geen ruimte voor investeringen in breedbandinternet.

Lees verder
4 februari 2013

'Glasvezelaanleggers dwingen om buitengebieden aan te sluiten'

De uitrol van glasvezelaansluitingen is te veel aan marktpartijen overgelaten, betoogt hoogleraar Jan Smits van de TU Eindhoven. Daardoor dreigen buitengebieden van glasvezel verstoken te blijven.

Lees verder
19 januari 2013

IBFN ontwikkelt speciaal voor de witte gebieden een GIS Applicatie

In Nederland zijn nog veel witte gebieden en bedrijven terreinen die de traditionele glasvezel partijen letterlijk links laten liggen vanwege de hoge aansluitkosten. Vaak wordt gekozen voor het laag hangent fruit omdat gedacht wordt dat anders het breakeven punt niet of niet snel gehaald zal kunnen worden.

Lees verder
19 januari 2013

Buitengebied moet betalen voor aanleg glasvezel

BEMMEL - Inwoners van het buitengebied van de gemeente Lingewaard moeten betalen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Dit in tegenstelling tot de inwoners van dichtbewoonde kernen, voor wie de aanleg gratis is.

Lees verder
18 januari 2013

Beperkte internetcapaciteit bedreigt economische ontwikkeling agrosector Groningen

LTO Noord heeft onder de leden in de provincie Groningen gepeild of de snelheid van het internet voldoet aan de behoefte die de agrarische sector heeft. Het onderzoek is opgesteld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de provincie Groningen. Uit de peiling blijkt dat de huidige, beperkte internetcapaciteit een bedreiging vormt voor de economische ontwikkeling van de agrosector. De belangstelling voor een breedbandverbinding op het platteland is enorm. Ruim 500 boeren reageerden op de peiling van LTO Noord.

Lees verder
14 januari 2013

Wethouder: steek Nuon-geld in glasvezel buitengebied

EPE - De provincie Gelderland zou het Nuon-geld moeten besteden aan de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat zei wethouder Joop van Nuijs maandagochtend bij de officiële start van de aanleg van een glasvezelnetwerk in zijn gemeente Epe. ,Dat zou een goede zaak zijn, denk ik.'

Lees verder
9 januari 2013

Dit jaar plan voor snel internet rond Winterswijk

WINTERSWIJK - Het onderzoek naar de mogelijkheden voor snel internet in het buitengebied van Winterswijk wordt versneld. De gemeente Winterswijk zoekt een ambtenaar, die als projectleider voor de aanleg van glasvezel of alternatieven kan werken.

Lees verder
8 januari 2013

Nog geen glasvezelkansen voor buitengebied

EDE - Glasvezelbedrijf Reggefiber wil in Lunteren en Bennekom een glasvezelnetwerk aanleggen. Glasvezel is sneller, veiliger en heeft meer bandbreedte dan andere digitale infrastructuren. Maar glasvezelnetwerken bouwen in kleinere kernen en buitengebieden is nog te duur. De provincie onderzoekt de mogelijkheden om de digitale bereikbaarheid ook daar te optimaliseren.

Lees verder
3 januari 2013

Internet via satelliet volwaardig alternatief buitengebieden

Bij de discussie over snel breedbandinternet in buitengebieden in Nederland wordt voorbij gegaan aan een volwaardig alternatief dat al langere tijd voorhanden is. Dat stelt SES Benelux-directeur Bill Wijdeveld in het Financieel Dagblad.

Lees verder
28 december 2012

Glasvezel in buitengebied, recht of luxe?

Ruim 300.000 huishoudens in het buitengebied hebben geen toegang tot snel internet. Ook glasvezel wordt er niet aangelegd.

Denk mee!
27 december 2012

Greenet trekt zich terug uit Bronckhorst.

Greenet geeft aan geen breedbandinternet in het buitengebied van de Gelderse gemeente Bronckhorst aan te leggen. Hoewel er grote belangstelling is voor de diensten van Greenet, ziet de ISP zich genoodzaakt af te zien van investeringen in het gebied. Dat geeft het aan op haar website. Als reden geeft Greenet dat er een gerede kans is dat de overheid (gemeente al dan niet in samenwerking met de provincie) zal gaan investeren in een glasvezelnetwerk voor het buitengebied. De overheid is die mogelijkheid aan het onderzoeken. Deze onzekerheid is voor Greenet een reden om haar aandacht te verleggen naar andere gemeenten. Het geeft echter aan wel te willen overleggen met de gemeente Bronckhorst om tot een gezamenlijke aanpak te komen.

Lees verder
27 december 2012

Negen ton HSLnet nodig voor glasvezel.

HEEZE-LEENDE - HSLnet in Heeze-Leende moet eerst een eigen vermogen van minimaal negenhonderdduizend euro vormen voordat de aanleg van het glasvezelnetwerk kan beginnen. De coöperatie wil dit doen door de verkoop van obligaties.

Lees verder
19 december 2012

PvdA: snel internet ook in krimpgebieden en op het platteland.

DEN HAAG - De PvdA wil dat plattelandsregio's en krimpgebieden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hierdoor kunnen de bewoners van deze gebieden ook gebruik maken van snel internet.

Lees verder
5 december 2012

Winterswijk: zelf plan snel internet.

WINTERSWIJK - De gemeente wil zelf aan de slag met een plan voor aanleg van snel internet voor bewoners en bedrijven in het buitengebied en niet meer wachten op de pilot in Berkelland en Bronckhorst.

Lees verder
4 december 2012

Actie voor glasvezel in kleine kernen Midden-Drenthe.

BEILEN - Peter de Vries uit Zwiggelte is op internet een actie begonnen om de ongeveer 25 kleine kernen in de gemeente Midden-Drenthe ook op het glasvezelnetwerk aangesloten te krijgen. "Met het oog op de vergrijzing op het platteland en het verdwijnen van voorzieningen is het uiterst belangrijk dat de bewoners via het internet een open deur houden naar de toekomst", stelt De Vries, die al honderden steunbetuigingen heeft ontvangen. Hij hoopt op minimaal 1500 sympathisanten.

www.glasvezelkleinedorpenmiddendr.nl
21 december 2012

Minister: geen wettelijk recht op breedbandinternet.

Er komt geen bepaling in de wet om Nederlanders breedbandinternet te garanderen. Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen. Volgens Kamp is breedbandinternet in Nederland al 'universeel' beschikbaar.

Lees verder

Antwoord minister
14 december 2012

Buitengebied vaak zonder breedband.

Bijna 500.000 Nederlandse huishoudens moeten het nog steeds doen zonder toegang tot breedbandinternet. De woningen in de zogeheten buitengebieden hebben geen kabel- of glasvezelverbinding en zijn voor internet aangewezen op de ouderwetse koperdraad die ooit voor telefonie werd aangelegd. Dat schrijft de Volkskrant.

Lees verder
14 december 2012

Buitengebied zit vaak zonder breedbandinternet.

Drie- tot vijfhonderdduizend huishoudens in Nederland hebben nog steeds geen toegang tot breedbandinternet. De woningen in de zogeheten buitengebieden hebben geen kabel- of glasvezelverbinding en zijn voor internet aangewezen op de ouderwetse koperdraad die ooit voor telefonie werd aangelegd.

Lees verder
24 december 2012

Buitengebied Gelderland vraagt geld van de provincie.

De Vereniging van Kleine Kernen Gelderland (VKK) wil dat er meer geld komt voor snel internet omdat juist op het platteland de verbindingen vaak langzaam zijn. Ze willen dat de provincie meebetaalt aan de aanleg van glasvezel.

Lees verder
20 december 2012

Extra snel internet via riool naar afgelegen gebieden.

AMSTERDAM - In het dorp Lonneker in de gemeente Enschede worden glasvezelkabels aangelegd in het riool. Door deze nieuwe manier moet extra snel internet ook voor afgelegen gebieden beschikbaar komen.

Lees verder
27 november 2012

Alsnog glasvezel voor Calfven.

CALFVEN/HOOGERHEIDE - Calfven krijgt alsnog glasvezel. Een speciaal door Provinciale Staten (PS) ingesteld Breedbandfonds, dat ernaar streeft om heel de provincie Noord-Brabant van breedband internet te voorzien, maakt dat mogelijk.

Lees verder
16 november 2012

Kwart huishoudens Achterhoek geen breedband.

DOETINCHEM - Een kwart van de huishoudens in de Achterhoek heeft geen snelle internetverbinding. Dat percentage steekt schril af tegen het landelijk gemiddelde van 9 procent. Bronckhorst spant de kroon: 34 procent van de huishoudens ontbreekt het aan een breedbandverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Regio Achterhoek naar snelle internetverbindingen in de buitengebieden.

Lees verder
9 november 2012

Nieuwleusen Synergie wil glasvezel voor iedereen.

De nieuwe coöperatie Nieuwleusen Synergie gaat zelf glasvezel aanleggen in het hele dorp. Ook het buitengebied krijgt daarmee een betaalbare, snelle internetverbinding.

Lees verder
augustus 2010

Continuïteitsverklaring.

In het verleden was het simpel: telefonie was hét communicatiemiddel. In de afgelopen jaren zijn daar talloze communicatiemogelijkheden bijgekomen zoals internet, Voice over IP, videoconferencing en unified communications. KPN gelooft in een wereld waarin IP- technologie dé toekomstvaste basis is voor de nieuwe manier van communiceren en werken. Daarom investeert KPN continu in zijn netwerk en de daarop aangeboden diensten. Zodat u nu én in de toekomst gebruik kunt maken van al deze nieuwe mogelijkheden.

Lees verder
13 november 2012

Xs4all: internet via glasvezel binnen 10 jaar dominant in Nederland.

Xs4all-directeur Theo de Vries stelt dat over tien jaar vrijwel alle huishoudens in Nederland internet via glasvezel zullen afnemen. Tegelijkertijd vindt De Vries dat de uitrol van fiber in met name de grote steden nog te langzaam verloopt. Oorzaak zou zijn dat de zogenaamde vraagbundeling in steden stroever verloopt dan in dorpen.

Lees verder
7 november 2012

19 oktober 2012

Overijssel gaat voor een open, toekomstvast en provinciedekkend breedbandnetwerk.

De provincie Overijssel ziet de digitale bereikbaarheid als een van de belangrijke ontwikkelingen van de nabije toekomst. Daarom heeft de provincie Overijssel, in goed overleg met marktpartijen, onderzocht of het mogelijk is om een open, provinciedekkend en toekomstvast breedbandnetwerk te realiseren. Dat moet een netwerk zijn dat voor elk Overijssels huishouden, bedrijf of organisatie toegankelijk is. Het netwerk moet aan de modernste eisen voldoen en het moet meer dan 20 jaar mee kunnen gaan. Bovendien moet het voor elke dienstaanbieder toegankelijk zijn.

Lees verder
3 oktober 2012

Doemscenario's Kroes over digitale kloof EU onnodig

Voor wat betreft het buitengebied: tijdens het Congres Breedband 2012 van Telecompaper afgelopen juni bleek dat er in theorie voldoende mogelijkheden zijn om elk huishouden met een combinatie van glasvezel (bijvoorbeeld door bestaande riolen), mobiel internet op basis van 4G en satelliet een minimum van 20 Mbps aan te bieden. Dat zal in 2020 misschien nog geen 50 Mbps voor elk huishouden in het buitengebied opleveren, maar wel een veelvoud van de huidige beschikbare capaciteit.

Lees verder
2 oktober 2012

Kroes: operators moeten meer investeren in netwerken

Supersnel breedband is van een luxe in een noodzakelijke infrastructuur veranderd. Hoewel concurrentie nog altijd belangrijk is, moet er eerst een netwerk liggen voordat er concurrentie op kan plaatsvinden. Dit betekent ook dat beleidsmakers in de EU in een totaal andere omgeving opereren dan in de periode waarin telecomoperators en netwerken in het bezit van de overheid geliberaliseerd werden.

Lees verder
20 september 2012

Landerd wil glasvezel

LANDERD - Een nog te vormen projectgroep moet gaan onderzoeken of er in Landerd een glasvezelnetwerk kan komen voor de hele gemeente, inclusief bedrijventerreinen en buitengebied. Behalve uit gemeentefunctionarissen moet die projectgroep uit externen bestaan.

Lees verder
21 september 2012

Overijssel stelt besluit over provinciaal glasvezelnetwerk uit

De Provinciale Staten van Overijssel hebben woensdag geen besluit genomen over het voorstel om 38.000 huishoudens in de provincie met subsidie aan te sluiten op glasvezel. Op 10 oktober spreekt de provincie verder over de plannen.

Lees verder
20 juli 2012

Raalter glasvezelwerkgroep haakt aan bij regionale samenwerking

Raalte/Heino - De werkgroep 'Buitengebied Raalte op glasvezel' heeft besloten samen te gaan werken in de regionale werkgroep Salland Snel Internet waar ook Olst-Wijhe en Deventer in vertegenwoordigd zijn. Door de krachten te bundelen verwacht de werkgroep de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Salland te kunnen versnellen. De Raalter werkgroep blijft overigens wel actief als contactpunt tussen de plaatselijke belangen en de regionale werkgroep.

Lees verder
18 juli 2012

Nieuwe aanlegmethode maakt glasvezel in buitengebied betaalbaar

Om de kosten van de aanleg van glasvezel op het Friese platteland te drukken, wordt in Luxwoude een nieuwe manier van aanleggen gebruikt. De glasvezel wordt door de rioolbuizen geblazen.

Lees verder
20 juli 2012

Hoe snel is snel genoeg?

Met zijn supersnelle verbindingen geldt glasvezel vooral als de opvolger van ADSL. Maar internetten via de kabel is voorlopig voor de meeste consumenten ook nog ruim snel genoeg.

Lees dit artikel uit de Stentor
3 juli 2012

Inwoners Heeze leggen zelf glasvezelnet aan

Wie in het Brabantse buitengebied woont, krijgt niet zo makkelijk razendsnel internet.

Kijk verder

Lees dit artikel uit de Telegraaf
28 juni 2012

Ondergrondse guerrilla om breedband

ENSCHEDE - Wilt u glasvezel van Cogas of van Reggefiber? Keuze uit twee aanbieders: ongekende luxe voor de bewoners van de Twentse dorpen Delden, Markelo, Goor, Hengevelde, Diepenheim en Stokkum. "Daar gaan wij glasvezel aanleggen, want deze dorpen behoren tot ons verzorgingsgebied", zegt Marieke Seinen van Cogas.

Lees verder
27 juni 2012

Gemeentelijke steun glasvezel

CRANENDONCK - De gemeente Cranendonck investeert 47.500 euro in de komst van glasvezel.

Lees verder
27 juni 2012

Netwerk nodig tegen leegloop

OMMEN - Glasvezel is bittere noodzaak voor het buitengebied in de regio. Daarom pleit het CDA Ommen voor een gemeentelijk initiatief om in het buitengebied glasvezel mogelijk te maken. "Nu de aanleg van glasvezel in de kern Ommen gaat beginnen, en de helft van Ommen bestaat uit buitengebied, vinden we het niet kunnen dat dat buitengebied wordt buitengesloten", stelt Annelies Bakelaar, CDA-fractievoorzitter.

Lees verder
27 juni 2012

Fortuin voor internet

ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel willen 60 miljoen uittrekken om 38.000 particulieren en 2000 zakelijke adressen op het platteland en 150 'onrendabele' bedrijventerreinen aan te sluiten op glasvezel.

Lees verder
22 juni 2012

Fiber to the farm in opkomst

Naar schatting heeft 3% van de Nederlanders geen internetverbinding, het gaat hierbij vooral om geïsoleerde woningen op het platteland. Adviseur Frans Schrijver van Scriptel vindt daarom ook dat provincies moeten bijdragen aan de aanleg van breedband in buitengebieden.

Lees verder
6 juni 2012

Initiatief: glasvezel ook in buitengebied

EPE - 'Heel Epe wil glasvezel!' De naam van het initiatief van Remco Tjeerdsma laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De 17-jarige scholier maakt zich hard voor de komst van glasvezel in het buitengebied. Hij kreeg in enkele dagen tijd al 35 aanmeldingen binnen.

Lees verder
23 mei 2012

Hoop op subsidie voor glasvezel buitengebied

ERMELO - "Binnen een jaar is heel Ermelo, op het buitengebied na, aangesloten op het supersnelle glasvezelnetwerk", zegt regiomanager Reggefiber Jan Griffioen.

Lees verder
16 april 2012

Barneveld krijgt toch glasvezel

BARNEVELD - Reggefiber gaat ondanks een tekort van ongeveer vierhonderd aanmeldingen toch een glasvezelnetwerk aanleggen in Barneveld. Dat heeft het bedrijf maandagmorgen bekendgemaakt.

Lees verder
26 april 2012

Pilot Reggefiber platteland Leudal

Het bedrijf Reggefiber start een proef met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Leudal. Mede door op een creatieve manier om te gaan met het aanleggen denkt de ondernemer dat het mogelijk moet zijn om het betaalbaar te houden.

Lees verder
27 april 2012

Bewoners Castricum willen alsnog glasvezel

Dankzij het initiatief van twee bewoners lijkt de kans groot dat heel Castricum, inclusief het buitengbied, toch nog glasvezel krijgt.

Lees verder
17 april 2012

Internet in het Buitengebied?

De digitale snelweg is in het buitengebied van Putten een bescheiden zandpad en de gemeente doet weinig of niks om daar verandering in te brengen. Dat was de boodschap die een delegatie van Wij Putten meekreeg bij een bezoek aan de Initiatiefgroep glasvezel buitengebied, afgelopen vrijdag 13 april.

Lees verder
3 april 2012

Het CDA kan mensen verbinden, ook digitaal!

Hoe past onze inzet voor glasvezel in het nieuwe profiel van het CDA? Het antwoord wordt gegeven door onze visie op zelfredzaamheid en onderlinge verbondenheid. Glasvezel, of beter, een voor iedereen toegankelijke optimale digitale infrastructuur, biedt een nieuw perspectief op de kwaliteit van leven en samenleven. Het CDA Gelderland heeft onlangs een motie opgesteld waarin de provincie werd verzocht met een plan voor digitale bereikbaarheid te komen. De motie werd breed gedragen en is in juni 2011 aangenomen.

Lees verder
28 maart 2012

Buitengebied-pilot voor FTTH in Kempengemeenten

Reggefiber heeft een intentieverklaring getekend met vier Brabantse gemeenten, te weten Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot. In deze zogenaamde Kempengemeenten gaat Reggefiber de vraag naar glasvezel onderzoeken zodra het per gemeente een samenwerkingsovereenkomst heeft bereikt. In de intentieverklaring is onder andere opgenomen hoe Reggefiber omgaat met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeenten.

Lees verder
29 maart 2012

Eersel tekent overeenkomst met Reggefiber

De gemeente Eersel heeft deze week een intentieovereenkomst met netwerkbedrijf Reggefiber getekend. Maar daarmee is de komst van glasvezel nog niet zeker.

Lees verder
april 2012

Glasvezel voor de gehele gemeente

Een aantal jaren geleden heeft Progressief Bernheze het initiatief genomen om draadloos Internet te realiseren in Bernheze. Daar was toen veel belangstelling voor en we waren er al een heel eind mee. Toen besloot de KPN om versneld ADSL mogelijk te maken in geheel Bernheze. Daarom hebben we dat initiatief op een laag pitje gezet.

Lees verder
16 januari 2012

Glasvezel ook in het buitengebied (Column CDA Fractie)

ENSCHEDE - Bewoners van het buitengebied dreigen achterop te raken met betrekking tot de digitale dienstverlening. In de stad ligt het glasvezelnetwerk en kunnen de bewoners daar tegen aantrekkelijke tarieven gebruik maken van snelle internetaansluitingen. De gemeente Enschede gaat er ook prat op dat zij als kennisstad hierin voorop loopt.

Lees verder
24 februari 2012

Afspraken voor aanleg glasvezel in buitengebied

BARNEVELD - Als de aanleg van een glasvezelnetwerk in Barneveld en Voorthuizen doorgaat, wil de gemeente Barneveld met initiatiefnemer Reggefiber ook afspraken maken over toekomstige realisatie van glasvezel in kleinere dorpen en in het buitengebied. De hoge kosten in verhouding tot het relatief beperkte aantal aansluitingen zijn wel een groot obstakel.

Lees verder
15 maart 2012

Geen glasvezel voor buitengebied in Oldebroek

Een wethouder van de gemeente Oldebroek heeft deze week officieel het startsein gegeven voor de aanleg van glasvezel. Naar verwachting is ieder huishouden binnen het aansluitgebied na de zomervakantie aangesloten.

Lees verder
5 april 2012

Buitengebied Kronenberg zonder glasvezel

Op meerdere plaatsen in Horst aan de Maas wordt druk gegraven om het glasvezelnetwerk aan te leggen. Maar niet overal. Ralph Schreurs woont net buiten Kronenberg en heeft zich aangemeld voor glasvezel. Vooralsnog wacht hij tevergeefs op aansluiting.

Lees verder
6 april 2012

Kabel vlakbij, maar geen aansluiting

PUTTEN - Bewoners van de Nijkerkerstraat en Enghuusweg in Putten vrezen dat ze verstoken blijven van glasvezelkabel.

Lees verder
April 2012

Diensten op afstand via snelle glasvezelverbinding

Steeds meer senioren ontdekken het gemak van diensten op afstand. Via snelle internetverbindingen is het al mogelijk om te praten met kinderen of hulpverleners.

Lees verder
29 maart 2012

Afgelegen bedrijf krijgt mobiel internet

AMSTERDAM - Greenet duikt met mobiel breedband in de markt van Nederlanders in buitengebieden die geen internet hebben. Via een straalverbinding geeft de starter groepen bewoners en bedrijven rondom een eigen mast relatief snelle verbindingen. „Voor de grote telecombedrijven zijn die bewoners financieel niet interessant. Daar denken wij anders over,” aldus directeur Frank Weening.

Lees verder
Maart 2012

Winst geboekt voor coöperatief glasvezel Heeze-Leende

Glas Maatschap Brabant B.V., aQuestora B.V., Glashelder B.V en de coöperatie Breedband Heeze-Leende i.o. tekenden vrijdag 13 januari een intentieovereenkomst voor de realisatie en exploitatie van een glasvezelnetwerk in Heeze-Leende. De gemeente heeft daarbij, samen met de coöperatie i.o. hoge eisen gesteld, zoals een open netwerk, dekking in kernen en buitengebied en bovendien het perspectief van dalende tarieven.

Lees verder
Maart 2012

IT op het platteland, het belang van glasvezel

"Onrendabel bestaat niet" was kortweg de samenvatting over het nut van breedband internet op het platteland in het Manifest PlattelandsParlement Gelderland van 19 februari 2011. Voor kabelbedrijven is de aanleg van een glasvezelnet in het buitengebied misschien niet rendabel, omdat de aanleg duur is. Als je alle voordelen op een rijtje zet, dan ontstaat er toch een ander beeld.
Breedband op het platteland draagt bij aan prettig wonen, biedt grote mogelijkheden voor thuis werken, beperkt het aantal gereden kilometers en zorgbehoevenden kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen, dankzij domotica (thuistechnologie / zorg op afstand).

Lees verder
28 februari 2012

Glasvezel op het platteland

Steeds meer in het leven gaat digitaal. De ontwikkelingen gaan razendsnel op dit gebied. Werken zonder computer is niet meer denkbaar en een toegankelijk netwerk met een hoge snelheid en een permanent actieve verbinding is dus nodig. Als je niet bereikbaar bent, dan heeft dit effect op de leefbaarheid: mensen en bedrijven vertrekken, omdat ze niet bereikbaar zijn, mensen zijn verstoken van informatie, waardoor het minder leefbaar wordt.

Lees verder
30 maart 2011

Prof.dr. Dirk Strijker: 'Zonder snel internet loopt het platteland leeg'

Geef het Nederlandse platteland zo snel mogelijk snel internet. Anders zullen bewoners en bedrijven wegtrekken uit de buitengebieden en daarmee de krimp in dergelijke gebieden versnellen. Dat is de boodschap van Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees verder
25 februari 2012

Zestig tot tachtig miljoen euro voor glasvezel platteland

Almelo - De provincie Overijssel zal uiterlijk in de zomer een masterplan voor breedband (glasvezelkabel) in onrendabele gebieden presenteren.

Lees verder
12 maart 2012

Toch zicht op glasvezel in buitengebied

PUTTEN - Bewoners van het buitengebied in Putten hebben toch zicht op de aanleg van glasvezelkabel, dat supersnelle digtiale verbindingen mogelijk maakt.

Lees verder
6 maart 2012

Reggefiber vraagt nieuwe lening aan bij EIB

Reggefiber heeft voor de tweede maal een verzoek tot lening bij de Europese Investeringsbank (EIB) gedaan. De EIB geeft aan een lening van maximaal 140 miljoen euro in beraad te hebben.

Lees verder
29 februari 2012

Voorstel aan bewoners buitengebied Putten verzonden

De bewoners van het buitengebied van Putten hebben een eerste voorstel over een aansluiting op glasvezel ontvangen.

Lees verder
11 februari 2012

Start breedbandprojecten Gelderland

Provincie Gelderland start, ondersteund door Oost NV, vier breedbandprojecten. "Heel Gelderland digitaal bereikbaar." Hier wil de provincie Gelderland stevig op inzetten. Want een open en goed breedbandnetwerk levert het Gelderse bedrijfsleven concurrentievoordeel.

Lees verder
30 januari 2012

Willem Vermeend nieuwe voorzitter FttH Platform Nederland

Oud-minister en -staatssecretaris prof. dr. Willem Vermeend wordt per 1 februari de nieuwe voorzitter van het Fibre to the Home Platform Nederland. Met de komst van Vermeend als onafhankelijk voorzitter gaat het platform een nieuwe fase in en wil de organisatie zich nadrukkelijk mengen in het publieke debat rond innovatie en infrastructuur.

Lees verder
25 januari 2012

Plan voor internet via dijken

De VVD wil afgelegen gebieden voorzien van snel internet door het aanleggen van internetkabels in dijken.

Lees verder
20 januari 2012

Provincie Gelderland start vier projecten met breedband

Heel Gelderland digitaal bereikbaar. Hier wil de provincie Gelderland stevig op inzetten. Een open en goed breedbandnetwerk levert het Gelderse bedrijfsleven concurrentievoordeel.

Lees verder
17 januari 2012

Buitengebieden heel vaak probleem bij aanleg glasvezel

Buitengebieden zoals in Enschede vormen op veel plaatsen in Nederland een probleem bij de aanleg van glasvezelnetwerken.

Lees verder
13 januari 2012

Winst geboekt voor coöperatief glasvezel in Heeze-Leende

GlasMaatschapBrabant B.V., Aquestora B.V, Glashelder B.V. en de coöperatie Breedband Heeze-Leende i.o. tekenden vrijdag 13 januari een intentie overeenkomst voor de realisatie en exploitatie van een glasvezelnetwerk in Heeze-Leende.

Lees verder
januari 2012

Meet uw breedband op een nauwkeurige manier

Doe mee met onze Europese campagne ...
Schrijf u vandaag in om uw breedbandprestaties nauwkeurig te meten.

Lees verder
9 januari 2012

'KPN gaat snelheden glasvezel verhogen'

De snelheid van alle glasvezelpakketten van KPN zou komende week opgeschroefd worden, waarbij het standaardaanbod 100Mbps gaat worden.

Lees verder
28 december 2011

Glasvezel buiten kom/Buitengebied buitengesloten/Gemeente stimulator

Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst. Glasvezel is een dunne draad van glas, het is sterk en buigzaam en je hebt onbeperkte capaciteit. De aanleg ervan is echter beperkt tot de bebouwde kom van Putten, het buitengebied is vooralsnog buitengesloten.

Lees verder
2 december 2011

Buitengebied Winterswijk voelt zich benadeeld

Nu de aanleg van glasvezel in Winterswijk is begonnen, blijft het buitengebied een lastig vraagstuk. Uit een enquête van De Gelderlander blijkt dat het grootste deel van de bewoners in de buurtschappen zich benadeeld voelen ten opzichte van bewoners in de kern van het dorp.

Lees verder
18 november 2011

Werkgroep kijkt naar glasvezel in buitengebied

Een speciale werkgroep gaat zich inzetten om glasvezel te krijgen in het buitengebied van de gemeente Olst-Wijhe. Inmiddels hebben zich al diverse kandidaten voor de werkgroep aangemeld. De werkgroep is een initiatief van de Plaatselijke Belangen in de gemeente. De gemeente Olst-Wijhe gaat de werkgroep ondersteunen.

Lees verder
17 november 2011

Nunspeet wil glasvezel in buitengebied

Nunspeet wil in navolging van de Gelderse plaatsen Bronckhorst, Berkelland en Lochem, ook in aanmerking komen voor een pilot met glasvezel in het buitengebied. Dit maakte bestuurslid van CDA Nunspeet Henk Kleijn woensdag bekend in een ingestuurd lezersartikel.

Lees verder
9 november 2011

KPN neemt glasvezelactiviteiten Reggefiber en Reggeborgh over

KPN neemt diverse glasvezelactiviteiten van Reggefiber en Reggeborgh over. Van Reggefiber betreft dit de onderdelen Glashart Media, Lijbrandt, ISP Fabriek en Reggefiber Wholesale. Reggeborgh doet de serviceproviders XMS, Edutel en Concepts ICT van de hand aan KPN.

Lees verder
17 november 2011

Glasvezel in het buitengebied, fata morgana of kan het echt?

NUNSPEET - De aanleg van het glasvezelnetwerk in Nunspeet is in volle gang en binnenkort gaat Nunspeet de grote stap naar een volwaardig breedbandnetwerk met alle voordelen van dien maken. Voordat de gehele gemeente Nunspeet de voordelen heeft van een glasvezelnetwerk moet er echter nog wat gebeuren.

Lees verder
9 november 2011

Proef met glasvezel in buitengebied

LOCHEM - Het buitengebied van de gemeente Lochem kan mogelijk toch over op glasvezel. Het kostenplaatje was tot nog toe het probleem.

Lees verder
7 november 2011

Aanleg glasvezel in buitengebied Deventer loopt vertraging op

Het aanleggen van snel internet in het buitengebied van Deventer heeft ernstige vertraging opgelopen. Volgens de gemeente zou de aanleg van het snelle netwerk al op 30 september begonnen moeten zijn.

Lees verder
25 augustus 2011

Glasvezel in buitengebied?

In Horst aan de Maas kunnen we kiezen voor glasvezel, maar dat geldt niet voor iedereen.

Lees verder
7 juli 2011

Werkbezoek aan GlasvezelVught

Op woensdag 6 juli bracht een delegatie van CDA Gelderland een werkbezoek aan GlasvezelVught BV. Dit bedrijf is opgericht om bedrijven, instellingen en particulieren in de gemeente Vught de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van een openbaar glasvezelnetwerk.

Lees verder
7 november 2011

'Het nieuwe werken scheelt miljarden'

UTRECHT - Het nieuwe werken kan de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden euro opleveren.

Lees verder
22 september 2011

ISDN, ADSL, kabel, breedband en glasvezel: wat is het verschil?

En wat heb ik op zakelijk gebied aan snel internet? Er liggen voor jou als ondernemer veel online kansen op je te wachten. Je kunt je bedrijf zo heel simpel flexibeler, productiever en efficiënter te maken. Ga je met de kansen aan de slag? Kijk dan wel of je internetverbinding snel genoeg is, want een langzame verbinding leidt tot grote irritatie bij de meeste ondernemers. Welk type verbinding het best bij je online doelen past, lees in in dit artikel.

Lees verder
25 oktober 2011

Wat is snel internet?

Voor veel ondernemers is het simpel als ze zich oriënteren op een internetaansluiting: ze willen een aantrekkelijke prijs. Of hun mail binnenkomt over glasvezel, kabel of ADSL is hen verder om het even. Een begrijpelijke instelling, maar ook snelheid is een factor die steeds belangrijker wordt.

Lees verder
17 oktober 2011

Glasvezel in buitengebied Bergeijk

De kans dat het buitengebied van Bergeijk toch supersnel internet krijgt door het aanleggen van glasvezel, wordt steeds groter.

Lees verder
14 oktober 2011

Eersel eist totaalplan glasvezel

Het Eerselse Burgercomité Iedereen Glasvezel gaat netwerkleveranciers vragen een totaalplan op te maken voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente. Het burgerinitiatief is het niet tevreden plannen van Reggefiber voor een hoge eigen bijdrage in het buitengebied, en zoekt hun heil mogelijk elders.

Lees verder
10 oktober 2011

Nieuwsbrief Glasvezel voor iedereen

Als burgercomité blijven wij u informeren over alles wat met glasvezel in Eersel te maken heeft. Op 26 september hebben wij een informatieavond in de raadszaal van het Gemeentehuis in Eersel georganiseerd waarin Reggefiber op ons verzoek een presentatie heeft gegeven over hun zienswijze hoe het verder moet met glasvezel in Eersel. Bij deze bijeenkomt was het Breedband Manifest Brabant (in de persoon van burgemeester Anja Thijs), de gemeente Eersel (de heer Harry Timmermans) aanwezig en een kleine 40 leden van het brede burgercomité.
In deze nieuwsbrief willen wij een korte samenvatting geven van de Reggefiber presentatie, gevolgd door een analyse van dit voorstel door het burgercomité. Tenslotte besluiten we met vervolgstappen: Hoe nu verder?

Lees verder
16 maart 2011

Strijd om glasvezel als nutsvoorziening

Heeft Nederland moeten soebatten om bedrijven over te halen glasvezelnetten aan te leggen. Dat is nu plots anders: in sommige gemeenten strijden al meerdere honden om het gouden telecombeen.

Lees verder
3 oktober 2011

EU investeert 9,1 miljard euro in breedband buitengebieden

AMSTERDAM - De EU zal 9,1 miljard euro investeren om vooral achtergebleven gebieden van internet te voorzien. De VVD wil van minister Verhagen weten hoeveel geld hij naar Nederland wil halen.

Lees verder
7 september 2011

Geen glasvezel in buitengebied

PUTTEN - Er komt geen glasvezel in het buitengebied van Putten. Dat deelde wethouder Nico Gerritsen vorige week dinsdagavond mee in de commissie voor Ruimtelijke Zaken (RZ), bij de behandeling van de Notitie van het college over glasvezel in Putten.

Lees verder
1 september 2011

'Glazen' netwerk lukt niet

PUTTEN - De aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Putten is op dit moment niet rendabel. Deze conclusie trekt de 'Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied'. De initiatiefgroep had bewoners van het buitengebied opgeroepen zich de afgelopen maanden als belangstellende voor zo'n supersnel netwerk te melden.

Lees verder
31 augustus 2011

Aanleg glasvezelnetwerk van start

PUTTEN - 'Er komt glasvezel in Putten. Medio september starten de werkzaamheden in het kader van het aanleggen van het glasvezelnetwerk in de gemeente Putten. Er wordt begonnen in de wijk Bijsteren en van daaruit wordt een groot deel van de bebouwde kom 'verglaasd''. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de Notitie voor Ruimtelijke Zaken, die in de vergadering van gisteravond behandeld werd.

Lees verder
30 augustus 2011 Persbericht Reggefiber

Werkzaamheden aanleg glasvezel Putten starten binnenkort

Putten koos voor glasvezel. Daarmee is Putten helemaal klaar voor nu en de toekomst. En kunnen inwoners genieten van internet met de snelheid van het licht, superieur beeld en geluid en tal van waardevolle nieuwe diensten. Binnenkort is het zover. En wordt Putten aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Naar verwachting neemt het hele traject ongeveer 9 maanden in beslag.

De aanleg van het glasvezelnetwerk.
Reggefiber start in september met de aanleg van het hypermoderne glasvezelnetwerk. Het is belangrijk dat de glasvezelkabel op de meest ideale plek in de woning wordt aangelegd. Om deze plek te bepalen gaan medewerkers van Reggefiber alle woningen in Putten schouwen, ook als een huishouden geen glasvezelabonnement heeft afgesloten.

Informatiepakket.
Ongeveer 4 weken voordat de graafwerkzaamheden in een straat starten, ontvangen bewoners een informatiepakket. Hierin legt Reggefiber uit hoe de aanleg van het glasvezelnetwerk in zijn werk gaat.

Huishoudens met een glasvezelabonnement.
Mede dankzij de inwoners met een glasvezelabonnement krijgen alle woningen binnen het aansluitgebied van Putten een kosteloze glasvezelaansluiting.

Huishoudens zonder een glasvezelabonnement.
De aanleg van glasvezel is ook voor huishoudens zonder glasvezelabonnement kosteloos. Het enige wat Reggefiber vraagt is toestemming om een glasvezelaansluiting in de woning aan te mogen leggen. Wanneer de bewoner een abonnement afsluit bij een serviceprovider die internet, tv en telefonie via glasvezel aanbiedt, kan hij ook daadwerkelijk gebruik maken van glasvezel en profiteren van de vele voordelen.. Daarbij is er een vrije keuze uit meerdere aanbieders: KPN, Kliksafe, Solcon, XConnection, Helden van Nu en XMS.

Huishoudens in het buitengebied.
Een aantal bewoners in het buitengebied van Putten heeft zich verenigd in de 'Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten'. Haar doelstelling is om glasvezel ook naar de gebieden buiten de bebouwde kom te krijgen. Mede door dit initiatief heeft Reggefiber samen met de gemeente Putten naar mogelijke oplossingen gekeken. Bijvoorbeeld dat de gemeente een deel betaalt, dat mensen in het buitengebied een eigen bijdrage betalen of dat de aanleg van glasvezel gelijktijdig plaatsvindt met andere graafwerkzaamheden. Naar aanleiding van deze gesprekken is besloten dat het op dit moment niet rendabel is om ook het buitengebied van Putten aan te sluiten. Reggefiber zal met alle betrokken partijen in gesprek treden mocht hier verandering in komen.
24 augustus 2011

Aanbod glasvezel buitengebied Putten vertraagd

PUTTEN - In het overleg tussen de initiatiefgroep en Glashart in juli jongstleden was gepland dat de voorwaarden voor het aansluiten van het buitengebied van Putten eind augustus 2011 bekend zouden worden. Helaas zal deze planning niet worden gehaald. De verplichtingen en vakantie van de personen die het aanbod moeten maken blijken enige vertraging te veroorzaken.
Volgens de nieuwe planning zal begin oktober 2011 duidelijk worden onder welke voorwaarden (delen van) het buitengebied van Putten glasvezel kan krijgen.
24 augustus 2011

Eerste succes initiatiefgroep

PUTTEN - Tijdens het overleg met Glashart in juli jongstleden is afgesproken dat er door Glashart een onderzoek gedaan zal worden naar de condities waaronder een aantal gebieden buiten het aansluitgebied van Putten aangesloten zou kunnen worden. Eén van die gebieden was Sprielderhout. Dit is een nieuwe weg en kleine wijk ten zuiden van en grenzend aan de Sprielderweg.

Omdat dit gebied direct aansluit op het aansluitgebied is er door Glashart besloten om deze weg in het aansluitgebied op te nemen. Bewoners van Sprielderhout kunnen zich nu via de deelnemende providers aanmelden voor glasvezel.

De initiatiefgroep hoopt dat dit eerste succes een voorbode is van een mooi aanbod voor het gehele of een groot deel van het buitengebied van Putten.
16 augustus 2011

Glasvezel in woningen Barneveld en Voorthuizen

BARNEVELD/VOORTHUIZEN - Reggefiber uit Rijssen wil 'gratis' een glasvezelnetwerk aanleggen in Barneveld en Voorthuizen. Voorwaarde is dat vóór 10 december tenminste dertig procent van de huishoudens een abonnement afsluit bij één van de zes deelnemende aanbieders van internet, tv en telefonie via glasvezel.

Lees verder
26 juli 2011

Ermelo denkt na over een glasvezelnetwerk

ERMELO - Ermelo overweegt om alle huizen in het dorp aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Enige voorwaarde is dat minimaal dertig procent van de Ermelose huishoudens gebruik gaat maken van het netwerk.

Lees verder
12 augustus 2011

Wat zijn de fasen in de aanpak van Reggefiber

Als wij 100% van de woningen in een gemeente willen voorzien van glasvezel, is vaak 5% tot 10% van de woningen niet tegen acceptabele kosten aan te sluiten. Daarom heeft Reggefiber een alternatief businessmodel ontwikkeld om gezamenlijk met andere partijen te zorgen dat iedereen in het buitengebied toch glasvezel kan krijgen. Onze gefaseerde aanpak ziet er als volgt uit: we leggen eerst het glasvezelnetwerk in de kernen aan; in deze kernen treffen we alvast voorzieningen en doen we alvast voorinvesteringen om ook de buitengebieden aan te sluiten. De buitengebieden knippen we vervolgens op in clusters. De vraagbundeling en de aanleg in de buitengebieden worden gedreven door lokale initiatieven en lokale mogelijkheden. We maken afspraken met alle belanghebbenden om de aanleg in het buitengebied zeker te stellen; afspraken over samenwerking, taakverdeling in de toekomst en financiering.

Lees verder
5 augustus 2011

Glasvezel in buitengebied

OLST-WIJHE - De gemeente Olst-Wijhe roept haar bewoners van het buitengebied op om kenbaar te maken of ze behoefte hebben aan aansluiting op glasvezel.

Lees verder
4 april 2011

Maak kennis met het nieuwe Reggefiber

De ontwikkelingen op het gebied van glasvezel gaan snel, razendsnel. Als marktleider op het gebied van glasvezel kunnen we uiteraard niet achterblijven. Met een nieuw logo en een nieuwe uitstraling zijn we zelf voortaan ook weer helemaal bij de tijd. Al blijft onze ambitie hetzelfde: heel Nederland aansluiten op het netwerk van de toekomst. Vanaf vandaag kunt u kennis maken met onze vernieuwde website. Kijkt u gerust eens rond.

Projecten

Tot april 2011 heeft Reggefiber onder de merknaam Glashart in Nederland glasvezel uitgerold. Vanaf april dit jaar starten alle nieuwe glasvezelprojecten onder de nieuwe merknaam Reggefiber. De huidige Glashart projecten zullen gefaseerd overgaan. Inwoners worden hierover tijdig op de hoogte gesteld. Kunt u de informatie over een specifiek project nog niet op Reggefiber vinden? Dan kunt u nog steeds www.glashart.nl terecht.
19 juli 2011

Ontwikkelingen aanleg glasvezel in het buitengebeid van Putten

Omdat er voldoende aanmeldingen binnen zijn, wordt er binnenkort gestart met de aanleg van glasvezel in de bebouwde kom van Putten. Om ook een aansluiting op het glasvezelnetwerk te krijgen buiten de bebouwde kom, was deze aanleg een eerste voorwaarde. Nu hieraan voldaan is, komen we in een nieuwe fase voor aanleg van glasvezel in het buitengebied van Putten.

Op 15 juli jl. hadden 570 bewoners van het buitengebied aangegeven belangstelling te hebben voor glasvezel. Dit is een mooi aantal. Volgens de voorzitter van de initiatiefgroep voldoende om het overleg met Glashart te starten. Door de initiatiefgroep zijn alle aanmeldingen op de digitale kaart van Putten gezet, zodat voor Glashart snel duidelijk werd waar (de meeste) aanmeldingen vandaan zijn gekomen.

Tijdens het overleg met Glashart is duidelijk geworden dat het aantal aanmeldingen in sommige buurten hoog genoeg is om een onderzoek voor die betreffende buurt te gaan starten. Glashart zal de komende weken voor enkele buurten in het buitengebied van Putten onderzoeken onder welke voorwaarden aansluitingen gerealiseerd kunnen worden. In overleg met de initiatiefgroep zal hierna bepaald worden in welke delen van het buitengebied van Putten een vraagbundeling, dus een werkelijke inschrijving, kan worden gestart. Volgens de secretaris van de initiatiefgroep blijkt dus dat het kan, om ook glasvezel in het buitengebied te krijgen. Hij roept bewoners die zich nog niet hebben aangemeld op, dit alsnog snel te doen. Afwachten is onverstandig, want dan loopt de gehele buurt de aansluiting op de digitale hoge snelheidslijn mis. En die kans komt voorlopig niet opnieuw. De glasvezelkaravaan vertrekt naar andere plaatsen in Nederland. Het zal heel lang duren voordat die karavaan Nederland rond is geweest en Putten opnieuw passeert. Glashart heeft aangegeven dat ze op korte termijn willen weten welke buurten eventueel nog meer onderzocht moeten worden. Dus snelheid is geboden. Graag willen wij iedereen in het buitengebied, die zich nog niet heeft aangemeld, oproepen om (nu het nog kan) dit te doen op www.glasvezelbuitengebied.nl!
12 juli 2011

Putten, gefeliciteerd

Putten, gefeliciteerd! Glashart heeft besloten dat er genoeg aanmeldingen zijn om te starten met de aanleg van het netwerk. Alle voorbereidingen en vergunningen zijn nu in volle gang. Glashart zal begin september starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Lees verder
6 juli 2011

Glasvezel in riool betaalbare oplossing voor Boekels buitengebied

Vier lokale specialisten gaan de haalbaarheid onderzoeken van een glasvezelverbinding in het bestaande rioleringssysteem.

Lees verder
1 juli 2011

Deventer start met aanleg breedbandnetwerk in buitengebied

Het merendeel van het buitengebied van Deventer wordt tussen nu en 30 september 2011 aangesloten op een supersnel breedbandnetwerk. Een groot aantal bewoners helpt zelf mee bij de aanleg van de glasvezelkabels. Anderen worden aangesloten op een draadloos netwerk met snelheden van 20 tot maximaal 400 Mb per seconde (up- en download). Daarmee is de digitale kloof tussen stad en platteland gedicht. De aansluiting van het buitengebied en de snelheid van het gedeeltelijk draadloze netwerk zijn een doorbraak voor het platteland in heel Nederland.

Lees verder
29 juni 2011

Glasvezel ook in buitengebied?

PUTTEN - Een aantal bewoners van het buitengebied van Putten heeft zich verenigd in de 'Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten', met het doel om glasvezel ook naar de gebieden buiten de bebouwde kom te krijgen.

Lees verder
29 juni 2011

Column Fabrieksterrein: Digitale afslag Putten?

Op dit moment speelt de vraag of Putten wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Eigenlijk klopt deze vraag niet helemaal, want kleine stukjes Putten zijn al aangesloten op het glasvezelnetwerk: o.a. het gemeentehuis, school Groevenbeek en een aantal bedrijven op de industrieterreinen. Hun internetsnelheid is dus niet afhankelijk van een koperdraadje of het surfgedrag van de buren zoals bij de bestaande kabelaansluitingen het geval is.

Lees verder
8 juni 2011

Geen diensten dan ook geen aansluiting

Hoewel KPN Glas Center Groningen beweert dat Puttenaren die een glasvezelaansluiting aanvragen maar zich niet abonneren door zich binnen 7 dagen af te melden, maar dan wel de aansluiting in huis hebben, blijft Glashart, de bouwer van de glasvezel, dit ontkennen. Om de verwarring op te helderen, onderzoeken we nogmaals hoe de aansluiting van glasvezel nu in zijn werk gaat. Krijg je het kastje nu wel of niet kosteloos in de woning?

Lees verder
3 juni 2011

Neelie Kroes maakt zich zorgen

Het echte snelle Ultrafast breedband blijft achter. Dat schrijft Telecompaper naar aanleiding van uitlatingen die Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) onlangs deed.

Slechts 5% van alle vaste lijnen geeft toegang tot 30 Mbps of meer. Het aantal huishoudens dat internet met 100 Mbps afneemt is marginaal. 39% van de vaste breedbandlijnen in de EU biedt diensten tussen 10 en 30 Mbps.
31 mei 2011

Glasvezel het snelst

Glasvezel het snelst, daarna Ziggo en daarna UPC, waarbij 92% van alle aansluitingen meer dan 6 Mbps biedt.

Lees verder
26 mei 2011

CAI Harderwijk gaat stad geheel verglazen

Lees verder
27 mei 2011

Het is belangrijk dat iedereen meedoet, want glasvezel is de verbinding naar de toekomst

Wethouder Nico Gerritsen over het glasvezelproject in de gemeente Putten

Lees verder
28 mei 2011

Glasvezel lauw ontvangen

Er is nog onvoldoende belangstelling bij Puttenaren voor de aanleg van een supersnel glasvezelnetwerk. De inschrijving hiervoor is nu verlengd tot zondag 3 juli.

Lees verder
27 mei 2011

Vraag naar glasvezel in Putten onvoldoende

Moet je nu wel of niet een abonnement nemen om een glasvezelaansluiting in je huis te krijgen? Mag je je abonnement binnen zeven dagen opzeggen en mag je dan toch je modem houden? De een zegt van wel, de ander niet.

Lees verder
26 mei 2011

Internetsnelheid groeit in jaar tijd met 51 procent

De behaalde gemiddelde snelheid van internet in Nederland komt over het eerste kwartaal van 2011 uit op 15,5 Mbps. Een jaar geleden was dat nog 10,2 Mbps.

Lees verder
19 mei 2011

19 april 2011

Geef het Nederlandse platteland zo snel mogelijk snel internet, betoogt prof. dr. Dirk Strijker. Anders zullen bewoners en bedrijven wegtrekken uit de buitengebieden. Voor plattelandsbewoners is het geen vanzelfsprekendheid om te skypen met een nichtje in Nieuw-Zeeland, even de vakantiefoto’s op Facebook te zetten of online de ontwikkeling van de melkprijzen bij te houden. In veel huishoudens in het buitengebied is internet traag. Het is tijd dat daar verandering in komt.
17 april 2011 Puttens Weekblad

Ligt er al glasvezel in Putten of niet

Er doen veel verhalen de ronde over glasvezel. Een aanbieder van internet, televisie en telefonie is bezig met een tegencampagne en meldt dat zij hun diensten al via een glasvezelkabel aanbieden. En dat de aanleg van een glasvezelkabel weinig voordelen biedt. Nu is ook bekend dat Glashart, het bedrijf dat de glasvezelkabel wil aanleggen in Putten, er baat bij heeft dat alle huishoudens zich aansluiten op glasvezel.

A.Westphal-Kreeftmeijer
Putten

Eduard Riezebos, adviseur bij Lagarde, geeft desgevraagd meer uitleg over de bestaande leidingen en wat glasvezel betekent voor Putten. "Als we de kaart van Nederland bekijken dan zien we dat veel hoofdleidingen inderdaad al van glasvezel zijn. Ook de aftakking naar Putten zou glasvezel kunnen zijn maar daar wordt geheimzinnig over gedaan en blijft dus onduidelijk. Wel is zeker dat de leidingen vanaf Putten koper worden. Vanuit de wijkkastjes zijn in ieder geval alle leidingen van koper", vertelt Riezebos. "Dit houdt in dat het eerste huis vanaf het wijkkastje dan ook de beste verbinding heeft. De bewoners van het eerste huis kijken televisie en zijn aan het internetten. Ook de bewoners van het tweede huis maken gebruik van het kopernetwerk en ga zo maar verder. Gaandeweg neemt de kwaliteit van de verbinding af. Als Putten voor glasvezel kiest dan gaat die kabel naar alle wijkkastjes en van daaruit krijgt iedereen een eigen glasvezelaftakking en is het niet meer belangrijk wat de buren doen. Het kopernetwerk in Putten is al wat verouderd en niet ingericht op het huidige internetgebruik. Toekomstgericht zou het netwerk toch vernieuwd moeten worden en nu ligt er een kans om dat te doen."
Riezebos vervolgt: "In feite heeft KPN na de oorlog hetzelfde gedaan wat Glashart nu doet. Na de oorlog heeft KPN een kopernetwerk aangelegd door heel Nederland. Deze kabels werden aangelegd voor telefonie. Oudere koperkabels zijn aan slijtage onderhevig en daardoor gevoeliger voor magnetische en elektrische velden en water. Glasvezel is niet gevoelig voor dergelijke invloeden. Uiteraard zijn er door de jaren heen wel vernieuwingen aangebracht maar veel kabels zijn nog niet ingericht op het huidige internetgebruik."
Op dit moment zijn er vier providers die diverse paketten aanbieden. Dit zijn KPN, Kliksafe, Solcon en XMS. Een ieder doet zijn best om klanten voor zich te winnen en regelmatig wordt er informatie verspreid. "De verschillen tussen de providers zijn klein. Voor een gewoon huishouden is een pakket met 35 tot 50 Mb meer dan voldoende", besluit Riezebos.
7 april 2011

Draadloos breedband in het buitengebied

Bureau Simpact uit Eindhoven heef in opdracht van de gemeente Gulpen-Wittem en de Provincie Limburg de mogelijkheden van supersnel draadloos internet op het platteland onderzocht.

Lees verder
16 maart 2010

Breed aan het net, gemeenten aan zet

Deze menukaart bevat modellen en praktische suggesties waaruit provincies, gemeenten en woningcorporaties een keuze kunnen maken om in hun regio of gemeente te komen tot een supersnel breedbandnetwerk.

Lees verder
16 maart 2010

De draad opgepakt

PricewaterhouseCoopers heeft in opdracht van het Rijk een onderzoek verricht met als doel het analyseren van kansen en bedreigingen voor de uitrol van innovatieve breedbandige diensten. Het rapport is onder meer bedoeld als input voor de Task Force Next Generation Networks en moet daarnaast de gemeentebestuurders praktische handvatten bieden bij het initiëren van breedbanddiensten voor de gemeente.

Lees verder