Waarom glasvezel

Waarom zou u glasvezel willen

Wat moet ik met glasvezel? Mijn ADSL is toch snel genoeg? En waarom geen gebruik maken van 4G? Dat is toch ook heel snel? Waarom niet wachten tot het gratis komt? En wat krijg ik ervoor? Allemaal vragen en opmerkingen die telkens weer te horen zijn.

Voor de argumenten waarom u geen 4G wilt gebruiken als vervanging van een vaste aansluiting (uw ADSL) verwijs ik u graag naar de alternatieven voor glasvezel.

Waarom niet wachten? Omdat niemand durft, kan en wil vertellen hoe lang we dan nog wachten moeten. 5, 10 of 20 jaar? U mag het zeggen. Maar ik ben bang dat zonder inzet van bewoners het laatste getal eerder van toepassing is dan het eerste.

Dan de snelheid. Misschien ervaart u die momenteel als voldoende. Anderdeels zult u misschien bepaald gebruik van uw internetverbinding niet eens overwegen. Het legaal downloaden van een film of het gebruik maken van film op verzoek kan op veel adressen in het buitengebied helemaal niet. Dat probeert u dus ook niet. Maar als het wel zou werken zou u er misschien wel gebruik van maken.
Ook u zult merken dat pagina's die u vaak bezoekt steeds trager laden. Makers van internetpagina's gaan er vanuit dat ook uw internetsnelheid steeds beter wordt. De pagina's worden steeds zwaarder. Als de internetsnelheid voldoende is, dan merkt u dit niet. Maar de bewoners van het buitengebied merken het wel.
Daarnaast zal een traag internet niet uitdagen tot gebruik. Hoeveel bewoners van het buitengebied zullen niet op kantoor, in de tijd van de baas, bepaalde activiteiten op het internet uitvoeren. Daar is het waarschijnlijk wel snel. Als het internet wel snel is, dan zal het ook meer gebruikt worden.

Waarom zou u beter internet willen? Of u nu jong bent, oud bent, kinderen heeft, kleinkinderen heeft, ondernemer bent, behoefte aan zorg heeft, een beter inkomen wilt, agrieer bent, in al deze situaties is glasvezel voor u van belang.

Als je nog jong bent
Ook jij hebt waarschijnlijjk een Facebook pagina, misschien heb je wel een twitter account. Misschien speel je wel games via internet. Je bladert gewoon maar zo over het internet. Je kijkt Youtube filmpjes, je luistert muziek via streams. Je hebt een smartphone waarmee je verbonden bent met je vrieden. En mobiele dataverkeer is best wel duur. Contact met de mensen om je heen is belangrijk. Je wilt bereikbaar zijn. Met glasvezel kan dit allemaal tegen lage kosten.

Als u kinderen heeft
Om te zien waarvoor kinderen het internet gebruiken, lees hierboven. Als ouder wilt u uw kinderen de faciliteiten bieden om verbonden te zijn. Maar er is meer. Al op de basisschool wordt geleerd hoe het internet te gebruiken. En dan hoeft het nog niet zo snel te zijn. Maar als u meerdere kinderen heeft en ze tegelijk de internetverbinding willen gebruiken kan er al zomaar een probleem ontstaan. Misschien hoort u de kinderen nooit klagen, maar misschien ook wel. Misschien is het internet bij vriendjes en vriendinnetjes veel beter.
Vanaf de middelbare school is een internet onmisbaar, vaak zelfs een vereiste. Opdrachten moeten vaak digitaal worden ingeleverd. Ook informatie moet via het internet worden opgezocht. Er is altijd een electronische leeromgeving waarin u als ouder op ieder moment de vordering van uw kind kunt zien. Sommige van die omgevingen werken zeer traag als er slechts een beperkte internetsnelheid is. En dat zal alleen maar erger worden.
En wat denkt u van het dataverkeer met de smartphones en tablets. Natuurlijk, vaak zit ook daar een internetabonnement bij. Maar als er thuis voldoende snelheid is, kan dat abonnement een stuk goedkoper.
Als uw kinderen een hogeschool of universiteit bezoeken is digitale bereikbaarheid nog belangrijker. Sommige colleges zijn via internet te volgen. Maar dan moet er wel voldoende bandbreedte zijn.

Als u kleinkinderen heeft
Misschien komen uw kleinkinderen elke week wel even langs. Maar misschien wonen ze ook wel wat verder weg. Met een goede internetverbinding zijn ze echter altijd dichtbij. Uw kleinkinderen hebben vast ook een Facebook pagina. Datgene wat ze beleven laten ze daar weten. Ook foto's worden daar geplaatst. Wilt u dus van het leven van uw kleinkinderen op de hoogte blijven, bezoek dan eens hun Facebook pagina. U zult versteld zijn van hun reactie als ze merken dat u belangstelling heeft.
U kunt ook verbinding met ze maken via beeldtelefonie. Via Skype kunt u met iedereen die ook Skype heeft een beeldverbinding maken. Gewoon even praten met uw kleinkind in een andere provincie. Net zo gemakkelijk is het om een verbinding naar het buitenland te maken. U luistert en kijkt mee in het leven van hen die u dierbaar zijn.

Als u ondernemer bent
Ook de zakenwereld is digitaal. Contact met de overheid, de belastingdienst, de verzekering, uw afnemers en leveranciers, alles gaat via de digitale snelweg. Uw bestellingen kunnen via het internet worden verzonden. Brochures komen via het internet binnen. Wilt u een winkel op het internet? Ook daarvoor is een goede up- en downloadsnelheid noodzakelijk. Misschien komt uw afnemer nog gewoon bij u aan. De komende generatie zal dat veel minder doen. Als u digitaal niet goed bereikbaar bent gaat een deel van de markt voor u verloren.Als u al wat ouder bent