Wat is glasvezel

Wat is glasvezel

Een glasvezel is een dunne draad van glas. Glasvezel is sterk en buigzaam. In telecommunicatie wordt een speciaal gefabriceerde glasvezel gebruikt die supersnel lichtsignalen geleidt over grote afstanden en op een betrouwbare manier. Die lichtsignalen transporteren de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie. Deze toepassing is in 1970 uitgevonden en toegepast voor onderzeekabels. Glasvezel is daarna snel de meest gebruikte kabelsoort in telecommunicatie geworden.

Eigenlijk is glasvezel een product dat iedereen al kent. Het zijn bijvoorbeeld de lichtgevende draadjes in moderne kerstfeestverlichting. Een andere soort glasvezel wordt toegepast om kunststoffen te verstevigen, bijvoorbeeld in hengels en polyester boten.

Eigenschappen:
- Glasvezels zijn slechte warmte- en elektriciteitgeleiders.
- De treksterkten zijn echter zeer hoog, zelfs hoger dan van de kunststofvezels zoals nylon- en polypropeen.
- Glasvezels zijn onbrandbaar en de treksterkte blijft behouden tot ruim 300 graden Celsius,
  hoe hoger de temperaturen hoe sneller de sterkte achteruit gaat.
- In water lopen de vezels door het zeer grote oppervlak in de loop der tijd uit.
- Normaal is glas erg broos, maar wanneer het gesmolten is en er dunne draden van getrokken worden (zoals glasvezel)
  dan is het sterk en buigzaam.
- Er kan geen vermogen getransporteerd worden.
- Korte bochten zijn uit den boze.
- Volledig ongevoelig voor storing van buitenaf (interferentie) zoals door EM-energie.

Glasvezel is groen!

Dankzij de nieuwe mogelijkheden van glasvezel op het gebied van leren en werken, zal het aantal files in Nederland drastisch verminderen. Daarmee heeft de aanleg van het supersnelle glasvezelnetwerk ook een positieve invloed op het milieu. Bovendien verbruikt glasvezel voor het datatransport aanzienlijk minder energie. Last but not least betekent de aanleg van glasvezel tot een daling van het kopergebruik. En daarmee de milieubelastende koperwinning. Glasvezel is met andere woorden ook heel erg groen.